logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

3 rzeczy, których nie wiesz o słodyczach

Słodycze- są słodkie, smaczne i kaloryczne. Są też obiektem pożądania każdej osoby, która próbuje się od nich uwolnić. Jedzone w nadmiarze zwiększają ryzyko miażdżycy, cukrzycy, czy otyłości, psują efekty pracy nad naszą sylwetką, słodycze kryją w sobie jeszcze kilka tajemnic, o których możesz nie wiedzieć…
1. Cukier może trwale uszkodzić ośrodek głodu i sytości.
Dr Zane Andrews z Monash University przeprowadził badanie, w którym udowodnił, że im więcej cukrów spożywamy, tym mamy mniejszą kontrolę nad naszym apetytem. Sprawcami tego zamieszania są wolne rodniki, które bardzo chętnie powstają w momencie, kiedy mamy zbyt wysoki poziom cukru we krwi. To właśnie wolne rodniki mogą powodować trwałe uszkodzenia neuronów w obrębie ośrodka głodu i sytości, powodując utratę kontroli nad głodem.

o słodyczach

 

2. Słodycze są sprawcami koszmarów sennych. 
Udowodniono naukowo, że osoby które przed snem zjadają słodkie przekąski, są aż o 70% bardziej narażone na przeżywanie koszmarów w nocy. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym snem (i szczupłą sylwetką 😀 ) odpuść sobie najadanie się słodkościami na noc (a najlepiej wcale ich nie jedz 😉 ).o słodyczach

3. Czekolada jak narkotyk.
Niestety model zachowania osób uzależnionych od cukru jest bardzo podobny do tych uzależnionych od narkotyków czy alkoholu. Po zjedzeniu czegoś słodkiego podnosi się w organizmie poziom hormonu szczęścia- serotoniny która  jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie, czy błogie uczucie uspokojenia. Gdy jej poziom spada – pojawiają się symptomy depresji. By jej zapobiec, ponownie zjadamy czekoladę. Dzieje się tak, dlatego że w organizmie przebiegają procesy kojarzące słodycze, stanowiące bodziec, z wywołaną przez nie reakcją, a więc chwilowym ukojeniem. Zwłaszcza w stresujących sytuacjach taki mechanizm warunkowania powoduje, iż organizm wyraźnie domaga się kolejnego pozytywnego bodźca- popularne „zajadanie stresu”. Najgorsze jest to, że nasza społeczność jest przesiąknięta słodkościami do tego stopnia, że nikt nie chce dopuścić do siebie myśli o uzależnieniu, a przeczytanie tego punktu w większości osób wzbudzi pewnie uczucie rozdrażnienia, że autorka chyba zwariowała wypisując takie rzeczy 😉
o słodyczach
Miłego dnia!

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarz

  • Michał R.
    28 maja 2015 at 07:56

    O możliwości uszkodzenia ośrodka głodu i sytości przez nadmiar cukru nigdy nie słyszałem, ale ogromna ilość otyłych osób na Świecie mogłaby być tego dowodem.

    Natomiast co do narkotycznego działania słodyczy to nie jest to nic dziwnego. Jesteśmy ewolucyjnie „zaprogramowani” do pochłaniania rzeczy słodkich, bo cukier to energia. Kilka tysięcy lat temu owoców trzeba było szukać. Obecnie w większej części świata cukier jest BARDZO ŁATWO dostępny, co jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie miało miejsca. W tej chwili znajduje się on w większości produktów. Może ograniczenie możliwości sprzedaży słodyczy lub nawet innych artykułów o pewnej procentowej zawartości węglowodanów nie byłoby złym pomysłem…

Zostaw Komentarz