Góra

Dietetyczny baton Mars [tylko 160 kcal!]

Baton Mars zawsze kojarzył mi się z ogromną ilością cukru. Szczerze mówiąc, po odzwyczajeniu się od słodkiego smaku, jest on dla mnie praktycznie nie do przełknięcia. Mimo wszystko (gdyby odjąć nieco słodyczy) jego smak to bardzo fajne i niepowtarzalne połączenie karmelu i nugatu, które kusi czasem ze sklepowych półek. Z tego względu postanowiłam przekształcić go na wersję z mniejszym posmakiem cukru i oczywiście o obniżonej kaloryczności! Prawie 100 kcal mniej, ale

Składniki:

Na nugatowy spód:

– 120 g mąki kokosowej*,
– 1 łyżeczka kakao,
– 1 łyżka miodu,
– 2 miarki odżywki białkowej o smaku karmelowym**,
– 80 g masła orzechowego,
– opcjonalnie mleko,

Na karmelowe nadzienie:

– 150 g suszonych daktyli,
– 40 g masła orzechowego,
– woda,

Na polewę:

– 150 g gorzkiej czekolady,

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz kakao. Przygotowujemy masło orzechowe, jeśli stało w niskiej temperaturze i nie jest płynne, podgrzewamy je aby uzyskać taką konsystencję. Następnie dodajemy masło orzechowe do suchych składników i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, należy powoli dolewać po odrobinie mleka, aż masa uzyska konsystencję kruchego ciasta które będzie można zagnieść.
  2. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i odstawiamy do lodówki.
  3. Daktyle przesypujemy do średniej wielkości garnka i zalewamy je wodą tak, aby przykryła daktyle w całości. Gotujemy na małym ogniu, aż daktyle zaczną się rozpadać, będą bardzo miękkie i zaczną tworzyć płynną masę. Czas gotowania to ok. 40 min. Do rozgotowanych i ostudzonych daktyli dodajemy następnie masło orzechowe i razem blendujemy.
  4. Masę karmelową wylewamy na spód i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu batony będą bez problemu zachowywać formę bez zamrażalnika, jednak zamrożenie jest niezbędne aby pokryć je gorzką czekoladą 🙂
  5. Pod koniec mrożenia uruchamiamy kąpiel wodną (garnek z wodą postawiony na gazie oraz miskę blaszaną do której wkładamy czekoladę) i rozpuszczamy gorzką czekoladę.
  6. Wyciągamy zamrożoną masę i kroimy je na wąskie batony. Polewamy je z dwóch stron gorzką czekoladą, a kiedy zastygną wstawiamy do lodówki lub jemy od razu po zrobieniu.

Wskazówki:

  1. Z podanych propocji wychodzi aż 17 batonów o masie ok. 50 g.  Jeśli chcecie zrobić ich mniej, możecie podzielić ilość składników na dwa lub trzy.
  2. *Mąkę kokosową możecie zrobić samodzielnie w domu np. z tego przepisu.
  3. **Jeżeli nie macie odżywki białkowej, możecie ją wymienić na dodatkowe 40 g mąki kokosowej i 30 g ksylitolu, jednak zmieni to zawartość makroskładników w porcji.

Wartości odżywcze w jednym batonie (50 g):

Tradycyjny Mars Dietetyczny Mars
Wartość energetyczna 212 kcal 160 kcal
Białko 1,7 g 5,4 g
Węglowodany 33 g 13,9 g
Tłuszcze 8 g 8,3 g

Zniżka

Jeśli chcecie kupić niezbędne składniki w sklepie SFD, wpisując kod „magda10” otrzymacie 10% zniżki na wszystkie produkty Allnutrition.

Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz

Cześć! Jeśli masz pytania, śmiało napisz tutaj. Postaram odpisać się tak szybko, jak się da :)