Góra

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z „pudrem” bez kalorii

Bezglutenowe ciasto czekoladowe to jeden z moich najbardziej smakowitych wypieków w ostatnim czasie! Ciasto nie zawiera glutenu nie dlatego, że jest (albo było) to modne, ale dlatego że zwyczajnie miałam ochotę na eksperymenty kulinarne 🙂 Dodatkowo chciałam pożytecznie wykorzystać składniki, które kryły się w moich kuchennych zapasach. Ciasto powstało na bazie bezglutenowej mieszanki tapioki i mąki ryżowej, a wyrazisty smak zapewnia prawdziwa gorzka czekolada. Zapraszam serdecznie!

bezglutenowe ciasto czekoladowe

Składniki:

– 3 jaja kurze,
– 150 g mąki ryżowej,
– 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
– 100 g erytrytolu,
– 90 g tapioki (u mnie z firmy Koala),
– 3 duże łyżki oleju kokosowego,
– 10 g kakao,
– 1 gruszka,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (osoby o rzeczywistych zaburzeniach związanych z glutenem powinny zwrócić uwagę, aby był on bezglutenowy),

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę ryżową, tapiokę i kakao. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z olejem kokosowym i erytrytolem. Wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy kąpiel wodną, w której rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Blaszkę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plastry, które układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st C przez 40 minut. Dodatkowo przygotowujemy dwie łyżki erytrytolu, które rozdrabniamy w moździerzu uzyskując puder, którym posypujemy ciasto. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest gotowe – smacznego!

Wskazówki:

  • Kąpiel wodną najlepiej przyrządzić używając niewielki garnek i metalową miskę (lub drugi garnek). Do garnka wlewamy wodę i umieszczamy go na palniku. Kiedy woda zaczyna wrzeć, umieszczamy na górze miskę z gorzką czekoladą i mieszamy drewnianą łyżką aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Ciasto najlepiej przechowywać owinięte folią, ponieważ dość szybko czerstwieje. Jest to niestety efekt uboczny braku glutenu 😉
  • Erytrytol jest słodzikiem, który nie wchłania się w naszym przewodzie pokarmowym, dlatego stworzony w ten sposób „cukier puder” nie dostarcza energii w postaci kilokalorii.
  • Uwodnioną tapiokę, której użyłam do ciasta można również w ciekawy sposób wykorzystać do przygotowania bezglutenowej tortilli poprzez podgrzanie jej na patelni.

Wartość odżywcza 1 z 8 porcji:

Energia 255,2 kcal
Białko 4,9 g
Tłuszcze 10,6 g
Węglowodany 34 g

 

Jakub Mielniczuk

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz