Góra

Bezglutenowe naleśniki jaglane

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne i słodkie śniadanie lub podwieczorek. W swojej kuchni dość często używam mąki jaglanej, gdyż bardzo lubię jej smak i konsystencję. Tym razem mąkę jaglaną wykorzystałam do zrobienia pysznych naleśników. Z racji tego, że użyta przeze mnie mąka nie ma glutenu, przepis jest odpowiedni również dla osób, które mają problemy z jego spożyciem:) Zapraszam na bezglutenowe naleśniki jaglane!

naleśniki jaglaneSkładniki:
– 2 całe jaja i jedno białko,
– 3/4 szklanki mąki jaglanej,
– 1 łyżka jogurtu naturalnego,
– 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub 1 łyżka ksylitolu,
– owoce lub orzechy jako dodatek,
– olej do posmarowania patelni,

Przygotowanie:
Jaja, mąkę jaglaną, jogurt naturalny oraz słodzidło miksujemy lub blendujemy przez 3-4 minuty aż do uzyskania płynnej konsystencji. Patelnię smarujemy olejem za pomocą wacika i rozgrzewamy. Wylewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego na patelnię i szybkim ruchem patelni rozprowadzamy je na całej powierzchni. Smażymy z dwóch stron. Gotowe naleśniki przekładamy ulubionymi dodatkami. Smacznego!

naleśniki jaglane

 

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarze:

Zostaw Komentarz

Cześć! Jeśli masz pytania, śmiało napisz tutaj. Postaram odpisać się tak szybko, jak się da :)