Góra

„Proteinella” – dietetyczny krem czekoladowy z orzechów laskowych

Nutella, podobnie jak każdy inny krem czekoladowy, to istna bomba kaloryczna. Nic dziwnego- w końcu tego typu smarowidła to istna mieszanka cukru z tłuszczem. Co gorsza, ten tłuszcz wcale nie pochodzi ze zdrowych orzechów, bo orzechy laskowe to zaledwie 13% całego składu.

Na szczęście idealny smak kremu czekoladowo-orzechowego można uzyskać używając zdrowszych składników i uzyskać aż o połowę niższą kaloryczność! Dodatkowo, można ten krem wzbogacić również w białko, aby podnieść jego wartość odżywczą. Przedstawiam Wam „Proteinellę”, czyli mój przepis na krem o idealnym czekoladowo-orzechowym smaku i wzorowym makro! 🙂

Dieta po operacji – co jeść, aby skrócić czas powrotu do zdrowia?

Dieta po operacji ma bardzo duże znaczenie w powrocie do pełni sił. Nieodpowiedni stan odżywienia przed i po operacji może znacznie wydłużyć okres rekonwalescencji i zwiększyć ryzyko powikłań pooperacyjnych. W trakcie operacji zostaje naruszona ciągłość tkanek naszego organizmu. W odpowiedzi na uszkodzenia powstaje stan zapalny, który mobilizuje do odbudowy uszkodzonych struktur. I tu zaczyna się kluczowa rola żywienia, ponieważ to z niego czerpiemy główny budulec do naprawy tkanek i narządów. Jak skrócić czas powrotu do zdrowia?

10 pozornie zdrowych produktów, które wciąż kupujemy (i przepłacamy)

Moda na żywienie sprawiła, że zdrowe produkty możemy kupić nawet w osiedlowym sklepiku. Problem w tym, że  niektóre z nich ze zdrowiem mają niewiele wspólnego… Co więcej, mogą mieć dużo gorszy skład od swoich pierwowzorów, a mimo to być uznawane za zdrowsze! Nie muszę już chyba wspominać, że produkty dietetyczne skutecznie odchudzają też naszą kieszeń.

Przedstawiam Wam subiektywny ranking 10 produktów, które z niewiadomych (dla mnie) przyczyn zostały uznane za zdrowe. Wyrzucając je ze swojego koszyka możecie zaoszczędzić aż 86 zł na jednorazowych zakupach! A za tą cenę można już kupić na przykład 4 kilogramy (prozdrowotnego) jarmużu 😉

produkty light

Czy produkty light są zdrowe?

Moda na bycie fit ma zdecydowanie swoje plusy i minusy. Ogromną zaletą jest to, że zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy, monitorujemy stan swojego zdrowia, mamy świadomość konieczności wykonywania badań profilaktycznych oraz tego, że musimy zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Wraz z modą, prężnie rozwija się również oferta sklepów spożywczych proponujących nam coraz nowsze produkty, które mają pomóc nam w byciu „fit”. Jednak czy zawsze wybierając produkty o obniżonej kaloryczności mamy gwarancję, że jemy zdrowo? Czy produkty „light” są zdrowe?

Fit Białe Michałki – aż 180 kcal mniej od tradycyjnych cukierów!

Usłyszałam ostatnio, że białe michałki to produkt wyjątkowo alergiczny, bo ponoć szybko puchną od niego „boczki, uda i pośladki” 😀 Nic dziwnego… pojedynczy cukierek  zawiera aż 90 kcal, a wiadomo, że ciężko skończyć na jednym. Z tego powodu postanowiłam odczarować nieco tą słodycz, aby można było się nią cieszyć nie tylko od święta.

No i cóż – muszę się Wam pochwalić, bo jest to chyba jeden z moich największych kulinarnych sukcesów. Tym razem udało mi się nie tylko odwzorować smak i wygląd tradycyjnych cukierków, ale również zmniejszyć kaloryczność aż o 180 kcal w 100 g! Oznacza to, że fit michałek może być wiernym towarzyszem każdej porannej kawki bez wyrzutów sumienia 🙂

Olej kokosowy- właściwości, zastosowanie i zdolności odchudzające [cz.1]

Olej kokosowy– odchudzający i leczniczy, czy przereklamowany i niebezpieczny dla zdrowia? Nie ma chyba wśród nas osoby, która nie słyszałaby wzmianek o cudownych właściwościach oleju kokosowego. Niedługo potem jednak ukazały się wyniki słynnego raportu American Heart Association mówiącego, że olej kokosowy jest tak samo szkodliwy, jak inne produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe. W Internecie zawrzało, dyskusjom nie było końca, jednak do dziś nie udało się uzyskać pełnego porozumienia. Po której ze stron leży prawda o oleju kokosowym? A może znajdziemy ją gdzieś pośrodku?

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z „pudrem” bez kalorii

Bezglutenowe ciasto czekoladowe to jeden z moich najbardziej smakowitych wypieków w ostatnim czasie! Ciasto nie zawiera glutenu nie dlatego, że jest (albo było) to modne, ale dlatego że zwyczajnie miałam ochotę na eksperymenty kulinarne 🙂 Dodatkowo chciałam pożytecznie wykorzystać składniki, które kryły się w moich kuchennych zapasach. Ciasto powstało na bazie bezglutenowej mieszanki tapioki i mąki ryżowej, a wyrazisty smak zapewnia prawdziwa gorzka czekolada. Zapraszam serdecznie!

Skuteczna dieta odchudzająca – jak powinna wyglądać?

Chciałabym doczekać takiego momentu, w którym nikt nigdy już nie zada pytania „która dieta na odchudzanie jest najskuteczniejsza?”. Brzmi to mniej więcej tak, jakby gdzieś w czeluściach Internetu istniała dieta, która odchudzi zarówno pięćdziesięciolatka z piwnym brzuchem jak i dwudziestolatkę regularnie trenującą na siłowni. Niestety nikt jeszcze takiej diety nie stworzył i zapewne nigdy nie stworzy, bo chcąc dogodzić wszystkim nie dogodzimy nikomu. Przypuszczam jednak, że na internetowych forach jeszcze długo będą krążyć diety cud, miód i głód, dlatego postanowiłam stworzyć ten tekst. Tekst, który według mnie powinien przeczytać absolutnie każdy kto zamierza sięgnąć po niskokaloryczną dietę odchudzającą, ale nie tylko – poniższe słowa mogą na zawsze zmienić oblicze każdych w Waszych oczach 🙂

Ciasto snickers – proteinowa tarta bez cukru

Ciasto snickers to jeden z tych deserów, który ma dwie duże zalety. Po pierwsze ma bardzo dobry skład, po drugie ciężko zjeść więcej niż jeden kawałek- jest naprawdę pożywne i słodkie. Czy może zastąpić w smaku zwykłego batona? I tak i nie 😉 Wszystko zależy od poziomu naszej silnej woli i wyczulenia kubków smakowych. Ja osobiście nie jestem w stanie zjeść zwykłego snickersa bez popijania – odzwyczaiłam się od słodkiego smaku na tyle, że gryząc batona czuję tylko cukier i nic więcej. Poniższa tarta jest więc dla mnie bardzo fajną alternatywą, ale jestem pewna że i Wam przypadnie do gustu. Dobrze schłodzona, wręcz rozpływa się w ustach!