logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)

Fit brownie z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości! Przed nami weekend… wizyta u babci, babski wieczór z przyjaciółkami, niezapowiedziany przyjazd cioci, a my na diecie? Nie ma się co martwić! Zaskocz rodzinkę i znajomych niesamowicie smacznym brownie, a jednocześnie nie rób odstępstw od diety! Nie musisz nawet nikogo uświadamiać z czego zrobione jest to ciacho 🙂 Ja również nabrałam swoich domowników mimo, że ich gusta kulinarne są już wyczulone na moje eksperymenty. Naprawdę nikt nie zorientował się, że ciasto nie ma w sobie mąki, ani że udział w jego powstawaniu brała czerwona fasola.

brownie z czerwonej fasoliSkładniki na dwie foremki keksówki:
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu,
– półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:
– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu (wg uznania),

Przygotowanie:
Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, aby później nie zapomnieć. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą 🙂 Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarze:

  • Aśka
    20 marca 2015 at 19:15

    Przepis mega!Koniecznie muszę wypróbować

    • Magda
      20 marca 2015 at 20:47

      naprawdę polecam 😀

      • Aśka
        21 marca 2015 at 09:46

        A można zastąpić czymś ksylitol? 😉

        • Magda
          21 marca 2015 at 12:58

          Zastąpić można np. stewią, surkalozą, erytrolem lub też miodem, ale zmieni się zawartość węglowodanów i kaloryczność

          • Joanna
            20 grudnia 2015 at 20:08

            hej 🙂 planuje zrobić brownie, żebym miała coś na okres świąteczny. Ile dodać stewi zamiast ksylitolu? pozdrawiam

          • Magda
            21 grudnia 2015 at 07:49

            Hej 🙂 w przypadku stewii będzie trzeba po prostu próbować ciasto

  • Pani Olimpu
    20 marca 2015 at 23:56

    Szkoda, że mnie nikt tak nie nabiera 🙁

  • Marti
    21 marca 2015 at 16:59

    Przepis wypróbowany 🙂 pycha i nawet polewy nie potrzeba 🙂

  • ania
    23 marca 2015 at 21:32

    jeśli ksylitol zastępuje stewią to ile jej potrzeba?

    • Magda
      24 marca 2015 at 00:56

      nie chciałabym zepsuć przepisu dlatego próbowałabym po prostu masy na wyczucie 🙂 z ksylitolem mi tak wyszło więc i ze stewią powinno

  • ania
    7 kwietnia 2015 at 19:09

    Czy ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem?

  • Agata
    11 lipca 2015 at 10:10

    A czy można bez jajek? Bo u mnie niestety odpadają :/

    • Magda
      11 lipca 2015 at 14:24

      Możesz zastąpić je chia lub siemieniem lnianym namoczonymi w wodzie 🙂 żeby dobrze zespajały ciasto muszą przybrać konsystencji kisielu i myślę że też świetnie się sprawdzą 🙂

      • magda
        13 grudnia 2016 at 18:31

        Pani Magdo,
        ratunku! ciasto obiecane na jutro, kupilam wszystko, nie mam jajek (zapomnialam).. ile tych ziaren chia i w jakiej ilosci plynu je rozpuscic, i czy na pewno ciasto nic nie straci?
        Jak dlugo musza sie one moczyc? nie chcialabym, aby za bardzo związały ciasto. A wydaje mi sie, ze tak bedzie, jak niewystarczajaco sie nażelują poza ciastem
        dziekuje

        • Magda
          13 grudnia 2016 at 19:51

          Zamiast jednego jajka należy użyć dokładnie 1 i 1/2 łyżki chia namoczonej w 3 łyżkach wody do momentu, aż całkowicie się skleikuje 🙂 Takie są ogólne zalecenia apropo zastępowania jaj 😉

          • magda
            13 grudnia 2016 at 19:57

            dziekuje!

          • Maciek
            9 marca 2017 at 11:37

            a np babka płesznik lub jajowata mogłyby zastąpić jaka?

          • Magda
            12 marca 2017 at 19:11

            Jajka? Niestety nigdy nie stosowałam takich zamienników, jednak w tym przypadku wg. mnie lepiej sprawdziłoby się siemię lniane.

  • Monia
    17 lipca 2015 at 10:13

    hej!
    A ja mam pytanie ,Czy masz moze gdzies wyliczone ile kalorii przypada na 100g takiej pysznosci??

  • Malwina
    8 listopada 2015 at 19:06

    Hej super przepis sama robię ciasto na bazie czerwonej fasoli, lecz ja nie dodaję ksylitolu tylko dla słodyczy dodaje daktyle wcześniej zalane wrzątkiem i zblendowane. Spróbuj wychodzi świetnie 😉

  • jakie odżywki na mase
    23 listopada 2015 at 01:45

    Odpowiednia dieta i aktywne życie to zdrowie na długie lata. Ślę pozdrowienia!

  • Angelika
    26 listopada 2015 at 15:47

    Zrobiłam po tym, jak spróbowałam u koleżanki. Jest super 😀 bardzo smaczne

  • chanel
    7 grudnia 2015 at 21:29

    Czy to chodzi o fasolkę konserwowá??

  • Agata
    4 lutego 2016 at 15:45

    Ja musialam piec ciasto godzinę. Ale udało się i wyszło pyszne

  • MałGosia
    10 marca 2016 at 21:58

    rewelacyjne, część ksylitolu zastąpiłam miodem i nie zaszkodziło mu 🙂

  • Kasia
    25 kwietnia 2016 at 22:38

    Jakie wymiary keksówki?

  • Paulina
    29 kwietnia 2016 at 14:18

    Dziś wykorzystałam Twój przepis na brownie, tylko zmniejszyłam ilość ksylitolu, a dodałam więcej daktyli. Wyszło pyszne, mięciutkie i puszyste 🙂 Dziękować! 😉

  • Ja
    30 kwietnia 2016 at 08:49

    Czy można zrobić w blaszce kwadratowej zamiast keksówki?

  • Tomek
    16 lipca 2016 at 20:44

    Brownie właśnie się piecze w piekarniku, dam znać jak wyszło 😀

  • muuooaa
    17 lipca 2016 at 20:19

    Właśnie się piecze ale po wylizaniu miski smakuję super nie mogę doczekać sie aż bedzie gotowe ;d

  • Lucia
    12 sierpnia 2016 at 01:33

    To moja pierwsza przygoda z fasolą w cieście zamiast mąki. Szczerze, nie byłam przekonana, szczególnie, że ostatnio tego typu „wynalazki” mi nie wychodziły. Postanowiłam spróbować z masą tylko na jedną keksówkę. Piekłam 40 min. i wyszło pięknie. Patyczek nie przywierał, a po ostygnięciu ciasto jest dalej delikatnie wilgotne i puszyste. Zamiast ksylitolu dałam 2 łyżki miodu na jedną porcję i aż 4 spore łyżki ciemnego kakao. Dopiero przy takiej ilości smak fasoli nie przebijał sie przez masę. Po upieczeniu delikatnie czuć „dziwny” posmak jak się zje sam tylko środek, ale zagryzione chrupka i przypieczoną skórką ciasto jest przepyszne i nie do rozróżnienia. Polecam!

  • Angela
    15 sierpnia 2016 at 16:38

    „Półtora łyżeczki”..?

  • Aga
    17 sierpnia 2016 at 21:52

    moze byc swieza tj namoczona fasola ( nie z puszki)?

  • Ula
    18 sierpnia 2016 at 07:17

    U mnie w 40 minut 🙂 pyszne

  • r
    23 sierpnia 2016 at 22:00

    nie wiem o co chodzi ale ciasto w ogóle nie wyrosło…. wylałam je do aluminiowej dużej blachy i lipa, ma może 1 cm ..;/

    • Magda
      24 sierpnia 2016 at 22:30

      o kurczę 🙁 być może za krotko miksowałaś i niedostatecznie się napowietrzyło? Przyznam szczerze, że robię za każdym razem wszystko według opisu i zawsze wychodzi bez problemu. Ewentualnie może być to też sprawka piekarnika, który nie złapał odpowiedniej temperatury. Nie mam pojęcia co mogło się stac 🙁

  • Martyna
    1 września 2016 at 14:06

    Mozna zamiast ksylitolu syrop klonowy?

  • Ania
    7 września 2016 at 10:31

    Wczoraj robiłam pierwsze brownie w życiu, własnie według tego przepisu. Rewelacja to mało powiedziane, obłędny smak!!! a mina rodzinki, gdy po zjedzeniu dowiedzieli się, że to z fasoli, bezcenna 😀

    Zmodyfikowałam tylko sposób wykonania. Najpierw zblendowałam sam banan z fasolą, białka ubiłam oddzielnie, żółtka z cukrem (zabrakło ksylitolu) utarłam też w osobnej misce, dopiero na koniec wszystko połączyłam. Przez to można zredukować ilość proszku/sody, która według mnie jest szalenie ogromna. Pół płaskiej łyżeczki w zupełności wystarczy, ciasto nie opadło, jest wysokie, mokre i maziaste <3

  • Karolina
    14 września 2016 at 10:26

    Mam pytanko czy ciasto bez polewy tez będzie dobre albo jest jakiś inny pomysł na inna polewę może jakąś owocowa bardziej ?? czy nie pasuje zupełnie? może jakaś bananowa ??

    • Magda
      14 września 2016 at 10:46

      Ciasto bez polewy robiłam i również jest bardzo dobre 🙂 Innych polew nie próbowałam, więc nie mogę się oprzeć na doświadczeniach, natomiast polewy owocowe nie bardzo komponują mi się z tym ciastem.

  • Marta
    20 września 2016 at 10:34

    Dziekuje bardzo as przepis! Jak mówiłam znajomym ze to ciasto z fasoli to nie mogli uwierzyć a kawałki zniknęły z talerza w mgnieniu oka Ja zastąpiła cukrem bo nie miałam ksylitolu ale o tak świetne

  • Kasia
    22 września 2016 at 19:21

    Witam 🙂 czy ksylitol mozna zastapic cukrem kokosowym?
    Pozdrawiam 🙂

  • Kala
    5 października 2016 at 16:37

    Pyszna i mało kaloryczna jest polewa z oleju kokosowego miodu i kakao, polecam 🙂 a ciasto zaraz ruszam piec

  • Kasia
    9 października 2016 at 17:47

    Bardzo dobre ciacho 🙂 Zrobiłam dzisiaj 🙂 Pyszota 😀 Zrobiłam bez cukru. Dziękuję 🙂

  • Aneta
    9 października 2016 at 23:13

    Ciasto Pycha, trzy razy w tygodniu piekę. Za każdym razem smaczniejsze 🙂

  • Kasia
    15 października 2016 at 16:59

    W normalnej blaszce tez wyjdzie ok? Czy lepiej w okrągłej zrobic?

  • wiola
    24 października 2016 at 17:22

    Najlepsze brownie, jakie robilam do tej pory, robilam z czarnej fasoli i ze stewia.
    Super prosty przepis i zawsze wychodzi.

  • Patrycja
    25 października 2016 at 14:45

    Mam pytanie odnośnie smaku – czy banan jest choć odrobinę wyczuwalny w gotowym cieście? Pytam bo szczerze nie znoszę tych owoców i jak tylko poczuję ich smak zaraz mnie odrzuca . A niestety chyba nie ma nic czym można by go zastąpić

  • Monia
    8 listopada 2016 at 13:41

    Ciasto jest mega pyszne, a do tego łatwe i tanie. Nie spodziewałam sie takiego efektu smakowego po fasoli. Ja osobiście blenduje fasole z bananem, a potem całą resztę miksuje już zwykłym mikserem wtedy jest super gładkie.

  • Lioneczka
    11 listopada 2016 at 16:32

    Hej, czy można się obyć bez banana? Reszta składników ma niski IG, ale banan ma wysoki a ja mogę jeść tylko produkty z niskim IG :/ jeśli musi być coś na gust banana, może da się go zastąpić czymś innym o niskim indeksie? Z góry ci dziękuję!

    • Magda
      11 listopada 2016 at 17:49

      Myślę, że dobrze sprawdziłby się sam ksylitol 🙂 Nie wiem jak duży wpływ miałoby to na konsystencję ciasta, ale wydaje mi się że jajka i odpowiednie napowietrzenie masy utrzymają całą konsystencję 🙂

  • Lioneczka
    11 listopada 2016 at 16:33

    Daktyle też mają wysoki IG 🙁

  • Natalia
    24 listopada 2016 at 08:58

    Mega! Przepis rewelacyjny, świetne wyszło. Tylko z braku ksylitolu dodałam cukier trzcinowy. Mąż się nie zorientował, że to coś z fasoli 🙂

  • Anna
    26 listopada 2016 at 17:51

    Czy smarujemy keksówki..? Czym .

    • Magda
      28 listopada 2016 at 13:51

      Można posmarować na wszelki wypadek cienką warstwą np. oleju kokosowego 🙂 Ja osobiście nie smarowałam.

  • Magda
    1 grudnia 2016 at 17:49

    Dziś zrobiłam i jak dla mnie bomba ksylitol zmieniłam na miod. Mi bardzo smakuje

    • Katarzyna
      17 grudnia 2016 at 19:05

      Ciasto zdrowe, ale dlaczego w tak niezdrowej foremce aluminiowej pieczone 🙁 lepsza zwykła metalowa a najlepsza silikonowa;-)

  • Pingback: Hobbies – Site Title
    10 grudnia 2016 at 00:23
  • Sylwia
    20 grudnia 2016 at 20:29

    chciałabym z niego zrobić piernik tylko trochę się obawiam czy banany nie za będą wyczuwalne, jak to było z nimi po upieczeniu? może zamiast bananów dać śliwki/daktyle namoczone wcześniej? I dałabym jedno jajko mniej, żeby był bardziej suchy.

    • Magda
      21 grudnia 2016 at 16:02

      Co do jednego jajka to nie mam pewności czy się sklei, natomiast banany spokojnie można zastąpić daktylami. Będą bardziej pasować do piernika 🙂

  • jasiao
    31 grudnia 2016 at 19:52

    Według mnie dobrym rozwiązaniem jest zamienienie słodzika na miód (3/4 szklanki zamienić na 3-4 łyżki miodu)

  • Doti_33
    20 stycznia 2017 at 21:07

    Witam, mam pytanie – czy olej np. kokosowy dodawany do ciasta powinien być olejem rafinowanym czy nierafinowanym? Wiem, że nierafinowany jest oczywiście zdrowszy ale ma też niską temperaturę dymienia(jeśli dobrze kojarzę to kokosowy ok. 177 stopni). Stąd moje pytanie, skoro temperatura pieczenia ciasta to 180 stopni, którego lepiej użyć i którego z nich Pani używa do pieczenia? Z góry dziękuje za info:)

  • Ada
    15 lutego 2017 at 19:38

    Cześć! Powiedz mi proszę, czy na zwykłej, dużej blaszce do pieczenia tez to brownie wyjdzie czy istnieje obawa, że np. w środku się nie dopiecze? I to samo pytanie w sumie dotyczy mniejszych foremek, ale silikonowych – czy można je normalnie wykorzystać? 🙂

    • Magda
      16 lutego 2017 at 00:04

      Hej 🙂 Myślę, że na takiej dużej jest nawet większa szansa że się uda ponieważ masa rozlewa się na większą powierzchnię 🙂 Na silikonie też na pewno wychodzi, ponieważ mam wiadomość zwrotną od wielu osób, które na takiej właśnie piekły 🙂

      • Ada
        16 lutego 2017 at 13:39

        ooo! Czyli w sumie mogę wykorzystać ten przepis (wszystko w takich ilościach) ale ciasto przelać do normalnej dużej formy? ale super! Wszystko super, wszystkie wątpliwości się rozeszły!
        Koleżanka ostatnio częstowała mnie ciastem z tego przepisu i myślałam, że umrę ze szczęścia jedząc to ciasto – takie pyszne! Nie ma opcji, żebym sama nie spróbowała go upiec! 🙂
        Dzięki za odpowiedź!

  • Magda
    19 lutego 2017 at 15:55

    Cześć,
    bardzo mi się podoba Twój przepis, Moja córka musi mieć wyeliminowany z diety gluten i produkty mleczne. Niestety na banany też źle reaguje. Czy mogłabyś napisać dokładnie jaką ilością daktyli zastąpić jednego banana?

    Dzięki

  • anonim
    20 lutego 2017 at 11:22

    Mam pytanie może głupie ale wolę zapytać 🙂 jeśli chciałabym zrobić to ciasto na 1 formę keksówki to wystarczy zmniejszyć składniki o połowę i wyjdzie ?

    • Magda
      20 lutego 2017 at 18:05
      • anonim
        21 lutego 2017 at 09:08

        Dzięki za odpowiedz 🙂
        plan jest taki że ciasto upiekę w sobotę 🙂
        dam znać czy mi się udało nabrać męża że to prawdziwe brownie 🙂 pozdrawiam wspaniały blog 🙂

        • anonim
          27 lutego 2017 at 10:01

          Piekłam w sobotę – ciasto obłędne wspaniałe boskie no brak mi słów DZIĘKUJĘ za przepis i wspaniełego bloga !!!!!!!!!! A tradycyjne brownie nigdy mi tak super nie wyszło jak to fasolowe 🙂 🙂 a co do męża to powiedział że jest za mało słodkie a za bardzo czekoladowe i następnym razem ma nie dawać tyle czekolady:):):) czyli dał się nabrać 😀

  • ewelina
    21 lutego 2017 at 11:00

    Właśnie piecze się to ciasto z Pani przepisu, zobaczymy czy wyszło, chociaż nie miało co nie wyjsć 🙂

  • Adrianna
    22 lutego 2017 at 22:32

    A skąd w sumie wiedzieć czy ciasto jest już gotowe do wyjęcia z piekarnika? Bo skoro w sumie ono samo w sobie jest dość wilgotne, to patyczek też na pewno będzie. Zastanawiam się jaki czas nastawić na piekarniku + program piekarnika to rozumiem Góra-Dół? 😉

  • Bajka
    24 lutego 2017 at 12:47

    Dzięki za przepis 😉

  • nowicjusz
    24 lutego 2017 at 20:18

    Przepis jest po prostu mega! Chociaż muszę przyznać, że to moja pierwsza próba z dietetycznym ciastem, nie mówiąc już o takim fasolowym eksperymencie! Wyszło pyszne, i doskonale zaspokaja moje potrzeby na słodycze (chociaż są one ogromne!). Polecam wszystkim 😀

  • Karolina
    28 lutego 2017 at 08:44

    Ciasto jest super…pyszne, czekoladowe. Ja w ogóle nie wyczuwam fasoli. Polecam wszystkim 🙂

  • anjanka
    28 lutego 2017 at 12:05

    Robie co 2 tygodnie <3 ten przepis jest cudowny ! W ogóle ta strona jest super 😀

  • Rodzynka1989
    5 marca 2017 at 09:01

    Wczoraj upieklam to ciasto ale w małej tortownicy. Wyszło bajeczne. Co prawda wyczuwam smak fasoli, ale i tak jest to świetny zamiennik dla tradycyjnej mąki.

  • Joanna
    7 marca 2017 at 07:08

    Nie wiem, dlaczego, ale moje ciasto najpierw pieknie wyroslo a potem mocno oklaplo. Poza tym, nie zgadzam sie, ze w ogole nie czuje sie roznicy w stosunku do tradycyjnego ciasta z maka. Mozliwe, ze ktos kto nie wie, ze to fasola, nie rozpozna, ale smak jest zupelnie inny.

Zostaw Komentarz