logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Jak zrobić mleko migdałowe?

Moje pierwsze własnoręcznie zrobione mleko roślinne wyszło obłędnie smaczne nie dlatego, że jestem świetną kucharką, ale dlatego, że jest to dziecinnie łatwe 😀 Pluję sobie w brodę, że przez taki długi czas zbierałam się do jego przygotowania używając w międzyczasie drogich, sklepowych zamienników.

Proporcje do przygotowania mleka:
– 1 szklanka migdałów,
– 4 szklanki wody mineralnej,

Jeśli chcemy wykonać mleko z migdałów bez skórki należy najpierw zalać je wrzątkiem na ok. 10 minut. Jeśli migdały są świeże, skórka powinna z nich schodzić bardzo łatwo. Możemy również zrobić mleko z migdałów w łupinkach, gdyż na samym końcu i tak będziemy odsączać z nich sam płyn. Obranie migdałów daje nam natomiast możliwość otrzymania czystej „papki” z przesączonych resztek, z których można zrobić np. serniczki 😉mleko migdałowe

 

Migdały zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wylewamy starą wodę, wsypujemy migdały do blendera, dolewamy 4 szklanki wody mineralnej i blendujemy przez kilka minut. Powstały w ten sposób płyn przecedzamy przez drobne sitko lub ściereczkę (najlepiej cienką, podobną do pieluchy, którą składa się na cztery). Nasze mleko migdałowe jest gotowe! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarze:

Zostaw Komentarz