fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
3 września 2017

Prawdopodobnie najlepsze fit jeżyki w internecie

Jest taki słodyczowy głód, który ciężko poskromić słodyczami fit… Aż do dziś! Bo gdybym miała ze wszystkich swoich „fit wynalazków” wskazać jeden, który totalnie nie różni się od sklepowych smaków to byłyby to FIT JEŻYKI! I choć nie należą do najmniej kalorycznych przekąsek to gwarantuję, że po jednym ciastku człowiek się uśmiecha, po dwóch się rozpływ a po trzech ma już dość… zapraszam do wypróbowania przepisu.

fit jeżyki

Składniki (na 12 sztuk):

  • 50 g mąki ryżowej,
  • 70 g mąki orkiszowej (lub kokosowej w wersji bez glutenu),
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (z puszki),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 6 daktyli,
  • 50 g orzeszków ziemnych,
  • 50 g rodzynek (lub innych suszonych owoców),
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Mąkę, 2 łyżki mleczka kokosowego, olej i jajko umieszczamy w jednej misce. Mieszamy na początku łyżką, a następnie ugniatamy jak ciasto na pierogi. Jeśli będzie zbyt lepkie- posypujemy mąką ryżową, aż nie będzie przyklejać się do palców.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wycinamy małe placuszki. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
  4. Daktyle zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 5 minut a następnie odcedzamy. Dolewamy jedną łyżkę mleczka kokosowego i blendujemy na tzw. karmel. Rodzynki i orzechy siekamy na drobne kawałeczki i mieszamy z daktylowym karmelem. Wyciągamy z piekarnika upieczone placuszki i smarujemy je bakaliową masą.
  5. Następnie przygotowujemy garnek i miskę (lub dwa garnki- mniejszy i większy), z których robimy łaźnię wodną do rozpuszczenia czekolady. Do mniejszego garnka nalewamy wodę i stawiamy ją na palniku, a w misce (lub większym garnku) umieszczamy czekoladę i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą łyżki (i palców :D) dokładnie rozprowadzamy czekoladę na wierzchu ciasteczek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Wartość odżywcza w 100 g:

 Tradycyjne jeżykiFit jeżyki
Energia481 kcal347,2 kcal
Białko6,6 g8,5 g
Węglowodany58,2 g40,9 g
Tłuszcze24,6 g16,5 g
Błonnik3,3 g3,3 g
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross