fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
20 marca 2017

Słodkie fit śniadania - TOP 5 przepisów

Jeśli śniadanie ma sycić na dłuższy czas, nie możemy zapomnieć o umieszczeniu w tym posiłku źródła pełnowartościowego białka 😉 Dlatego wszystkie moje ulubione przepisy na fit śniadanie nie tylko przypominają swoim smakiem desery, dla przede wszystkim zawierają odpowiednią ilość białka, co pozwala na zachowanie sytości przez dłuższy czas i w efekcie ułatwia pozbycie się niechcianej tkanki tłuszczowej! Poniżej przedstawiam Wam  5 przepisów moich ulubionych fit śniadań na słodko, dzięki którym nie tylko zaczniecie dzień z uśmiechem, ale również poczujecie różnicę w postaci zmniejszonego apetytu w ciągu dnia.

Wyprzedzając Wasze pytania:
– Odżywkę białkową można pominąć, jednak wtedy wypadnie nam jedno źródło białka. Aby wypełnić czymś słodycz, którą nadaje odżywka, można użyć ksylitolu, erytrytolu lub miodu.
– 1 jajo można wymienić na połączenie 1 łyżki siemienia lnianego i 3 łyżek wody.

1. CHOCOLATE PANCAKES

Czyli jedne z moich ulubionych placków na fit śniadanie, które mają w sobie mnóstwo czekoladowego smaku, a jednocześnie są puszyste i mięciutkie.

fit śniadanie chocolate pancakes

Składniki:

  • 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej,
  • 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%,
  • 15 g karobu (można wymienić na kakao, ale karob jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku),
  • 15 g ksylitolu,
  • dwie miarki odżywki białkowej,
  • 10 g oleju kokosowego,
  • jedno jajko,
  • woda gazowana,
  • syrop czekoladowy 0 kcal do polania,
  • morwa suszona

Przygotowanie:

Mąkę, mleko, karob, ksylitol, odżywkę białkową, olej kokosowy i jajko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać ok 50-100 ml wody, aby masa nabrała nieco bardziej płynnej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placki niewielkiej średnicy z obu stron. Gotowe pancakes polewamy syropem czekoladowym zero kalorii i posypujemy suszonymi owocami morwy.

2. PLACUSZKI BIAŁKOWO-TŁUSZCZOWE

Jest to słodka opcja fit śniadania dedykowana tym, którzy lepiej czują się po śniadaniu białkowo-tłuszczowym. Dodam tylko, że u niektórych osób takie rozwiązanie sprawdza idealnie, a niektórzy nie czują żadnej różnicy w samopoczuciu bez względu na to, czy te węglowodany są, czy też ich nie ma. Jako ogromna fanka indywidualizacji diety postanowiłam więc do TOP 5 włączyć propozycje dla obydwu stron.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 miarka odżywki białkowej o smaku wanilii,
  • pół łyżeczki sody,

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy jogurt, żółtka, sodę, odżywkę białkową oraz mąkę kokosową cały czas ubijając. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i smażymy niewielkiej ilości placki. Z całej masy powinny powstać 4 średniej wielkości omlety, do których możemy dodać ulubione dodatki w postaci owoców, masła orzechowego lub orzechów w zależności od upodobań i makro.Fit śniadanie gotowe - Smacznego!

3. PLACUSZKI BEZ WSZYSTKIEGO

Bez wszystkiego, czyli bez glutenu, bez laktozy i bez blendera- idealne dla alergików, osób które nie tolerują glutenu bądź laktozy i tych, które rozprawiły się na amen ze swoim blenderem

.fit śniadanie placuszki

Składniki:

  • 2 całe jaja i jedno białko,
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej,
  • mleko ryżowe „na oko” do uzyskania jednolitej „ciastowej konsystencji”,
  • ksylitol wg upodobań,
  • banany do przełożenia warstw,

Przygotowanie:
Mąkę jaglaną, jaja, mleko ryżowe i ksylitol umieścić w misce i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Wylać na patelnię i smażyć z obu stron. Smacznego!

4. GOFRY JAGLANE (bez glutenu)

Kolejna propozycja, która będzie odpowiednia również dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać glutenu. fit śniadanie gofry

Składniki (na 2-3 sztuki):

  • 2 jaja,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki mąki jaglanej,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,

Przygotowanie:
Smarujemy gofrownicą cienką warstwą tłuszczu (ja zwykle rozprowadzam go za pomocą wacika) i rozgrzewamy. Mąkę jaglaną, ksylitol jaja, i wodę gazowaną miksujemy na gładką masę. Następnie wylewamy ją do gofrownicy. Zapiekamy ok. 3 minuty, i dodajemy ulubione dodatki w postaci jogurtu lub owoców. Smacznego!

5. NAJLEPSZE PANCAKES NA ŚWIECIE

fit śniadanie pancakes

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 4 jaja,
  • 4 łyżki namoczonych wcześniej płatków ryżowych,
  • 50 g daktyli,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,

Przygotowanie:
Płatki ryżowe zalewamy wrzątkiem tak, aby woda sięgała 1 cm ponad poziom płatków. Dokładnie to samo robimy w oddzielnym naczyniu z daktylami. Do oddzielnego naczynia wbijamy jaja, dodajemy masło orzechowe, mąkę ryżową, a następnie namoczone wcześniej płatki ryżowe i daktyle. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, z której smażymy małe placuszki. Idealnie smakują z kremem czekoladowym Nutwhey Allnutriton. Fit śniadanie gotowe - Smacznego 🙂 

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross