logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Krem z daktyli [bez cukru]

Używam go do kanapek, jako krem do ciast i tortów, dodatek do świątecznych pierniczków, zamiennik cukru lub składnik owsianki. A Ty? W jaki sposób użyjesz swojego pysznego kremu z daktyli bez cukru i zbędnej chemii? 🙂 Przedstawiam Wam nowy hit! Oto przepis na bajecznie prosty i niesamowicie słodki karmelowy krem z daktyli.

krem z daktyliSkładniki:
– 400 g daktyli,
– 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (80 g),
– woda,

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się 3 cm nad powierzchnią owoców i moczymy przez minimum 20 minut. Po kilkunastu minut daktyle odsączamy, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowe!

Krem idealnie pasuje do kanapek, jako dodatek do świątecznych ciast i tortów, a także jako zamiennik cukru w przeróżnych domowych wypiekach. Jest słodziutki, uniwersalny w użyciu, smakiem przypomina karmel a jego przygotowanie trwa niecałe 5 minut. Czy może nas zatem w kuchni spotkać coś lepszego? 😉

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarze:

  • Doti_33
    30 stycznia 2017 at 18:26

    Witam, czy chodzi o daktyle suszone? Pytam, bo widziałam w kilku Pani przepisach właśnie daktyle i zastanawiałam się czy mowa o suszonych czy może świeżych.. Nie było to sprecyzowane, a nigdy nie używałam tego produktu 🙂 Może Pani napisać, których używa w swoich przepisach, a jeśli są to te suszone, to gdzie bądź jakiej firmy kupować, żeby były bez żadnych dodatków (typu cukier, konserwanty)? Będę wdzięczna za informację 🙂

    • Magda
      30 stycznia 2017 at 19:53

      Dzień dobry 🙂 wszytskie daktyle których używam są suszone, a jeśli chodzi o firmę to nie ma tutaj różnicy ponieważ daktyle, jako nieliczne z suszonych owoców nie zawierają dodatków 🙂

  • kasia_w
    16 lutego 2017 at 23:08

    Ojej, jak trudno to zblendować… Jakiego blendera używasz? Mój nie dawał rady, ciągle się zapychał…Ale się w końcu udało, choć zostały kawałki daktyli;)

Zostaw Komentarz