logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Mity na temat białka

W dzisiejszym wpisie chciałabym w skrócie obalić kilka mitów, które bardzo często krążą po sieci, żyją własnym życiem i nikt za bardzo nie wie, dlaczego się pojawiły. Dodatkowo pytania te dość często padają w wiadomościach prywatnych lub mailach, dlatego mam nadzieję, że ten wpis będzie dla Was przydatny 🙂

Od odżywki białkowej rosną mięśnie. 
Do budowy masy mięśniowej potrzebny jest szereg czynników takich jak odpowiednia dieta, trening, gospodarka hormonalna, płeć, stosowanie suplementów i regeneracja. Białko samo w sobie nie jest „magicznym składnikiem” i nie jest w stanie pobudzić mięśni do wzrostu. Przeprowadzono nawet badania, w którym podzielono osoby trenujące na dwie grupy. W jednej grupie spożycie białka wynosiło 1,7 g na kg/masy ciała, a w drugiej 4,4 g na kg/masy ciała. Po 8 tygodniach nie było różnic w przyroście masy mięśniowej między grupami. Dodam tylko, że zwyczajowo w diecie osób nietrenujących spożycie białka waha się na poziomie 0,7-1,0 g na kg masy ciała tak, więc nie ma żadnych podstaw do obawiania się odżywek białkowych zwłaszcza u pań 🙂

Białko roślinne jest gorsze od zwierzęcego. 
Taki wniosek to efekt zróżnicowanej zawartości aminokwasów w poszczególnych białkach. Białko zwierzęce każdego rodzaju zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, natomiast u roślin te aminokwasy mogą się uzupełniać. Oznacza to, że bazując tylko na produktach roślinnych musimy wybierać różne ich źródła wiedząc, że np. produkty zbożowe są bogate w fenyloalaninę, kukurydza jest dobrym źródłem leucyny i  izoleucyny, soja- lizyny i metioniny, rośliny strączkowe- treoniny, a banany- tryptofanu. Dodatkowo komosa ryżowa, jako jeden z nielicznych produktów roślinnych, zawiera cały zestaw aminokwasów egzogennych. Jeśli chodzi o wchłanialność- białka roślinne nie odbiegają od białek zwierzęcych pod warunkiem, że są poddane odpowiednim procesom technologicznym (np. gotowanie), które zwiększają jego dostępność.

Organizm może przyswoić tylko 30 g białka w jednym posiłku.
To trochę tak, jakby powiedzieć że każdy człowiek powinien jeść dziennie 1500 kcal nie biorąc pod uwagę jego wzrostu, masy ciała, wieku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia itd. Każdy z nas jest inny, różnimy się szybkością zachodzenia przemian metabolicznych oraz wydajnością pracy układu pokarmowego i nie możemy określić jednej wielkości dla wszystkich ludzi. Żadne z przeprowadzonych badań, w których badani spożywali taką samą ilość białka w jednym oraz czterech posiłkach na cały dzień, nie potwierdziły tego założenia.

Mleko i jogurty to dobre źródło białka.
Niestety wyżej wymienione produkty nie należą do grupy produktów obfitujących w białko. Zawartość białka w słodkich deserach jogurtowych, jogurtach smakowych, mleku, kefirze, czy serkach homogenizowanych  waha się od 1g do 8g/100g produktu. Dodatkowo większość z nich jest dość obfitym źródłem cukrów prostych- nawet 30g/100g produktu (!) co oznacza że ich zawartość może być nawet 10x większa od zawartości białka. Wartościowymi źródłami białka będą za to sery twarogowe oraz w mniejszym stopniu naturalne serki homogenizowane i serki wiejskie.

Mity na temat białka

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz