logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Chocolate pancakes- czekoladowe naleśniki!

Czy znajdę wśród nas kogoś, kto nie lubi pancakes’ów? Obawiam się, że może być to zwykłe pytanie retoryczne 😉 Z tej okazji chciałabym Wam przedstawić przepis na legalne, białkowe pancakes, które wcale nie muszą oznaczać odstępstwa od diety!

czekoladowe naleśnikiSkładniki:
– 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej,
– 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%,
– 15 g karobu (można wymienić na kakao, ale karob jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku),
– 15 g ksylitolu,
– dwie miarki odżywki białkowej (u mnie izolat ALLNUTRITION o smaku białej czekolady),
– 10 g oleju kokosowego,
– jedno jajko,
– woda gazowana,
– syrop czekoladowy 0 kcal do polania,
– morwa suszona,

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, karob, ksylitol, odżywkę białkową, olej kokosowy i jajko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać ok 50-100 ml wody, aby masa nabrała nieco bardziej płynnej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placki niewielkiej średnicy z obu stron. Gotowe pancakes polewamy syropem czekoladowym zero kalorii i posypujemy suszonymi owocami morwy.

Przybliżona wartość energetyczna na jednego pancake: 180 kcal

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Komentarze:

  • też magda
    18 maja 2016 at 12:16

    Bardzo ciekawy blog, z przepisu z pewnością skorzystam.

    Ale chciałam tylko zauważyć, że to nie jest przepis na „pancakes proteinowe” tylko po prostu naleśniki z białkową odżywką, ok? Używaj języka polskiego należycie, jest zbyt piękny żeby go tak kaleczyć.

  • Marek
    27 czerwca 2016 at 12:54

    O! Właśnie miałem napisać to samo. Nie wiem skąd pomysł używania słowa, którego się nie zna (gdzie indziej piszesz „pacakes”) 🙂

    Przy okazji: gratuluję bloga, odkryłem go raptem 2 dni wcześniej i sporo się dowiedziałem. Dziękuję i pozdrawiam.

    • Magda
      27 czerwca 2016 at 16:16

      Nazwa jest jaka jest i wynika to z tego, że o wiele więcej osób wyszuka w google nazwę „panckaes” niż naleśniki w odniesieniu do czegoś białkowego 🙂 Uwagi przyjęłam i poniekąd się z nimi zgadzam, ale „internety” rządzą się trochę swoimi prawami 😉 Dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że nazwa nie zraża zbyt mocno 😉

  • Kasia
    14 lipca 2016 at 22:10

    Mam pytanko co do tej miarki odżywki białkowej – ile mniej więcej to jest gram? Mam wielką ochotę na te placuszki a odżywkę mam inną w której „miarka” jest dość spora:) Pozdrawiam, super blog!

  • Eveline
    14 grudnia 2016 at 11:00

    Czym oprócz smaku różni się kakao od karobu? zastanawiam się czy jest sens w ogóle eliminować ten składnik z przepisu czy poszukać innego – bez kakao? Pozdrawiam!

    • Magda
      14 grudnia 2016 at 12:19

      Różnica jest w smaku i w częstości alergii pokarmowych. Jeśli nie ma się problemu z kakao to jak najbardziej można go użyć, choć karob daje przyjemniejszy i delikatniejszy smak 🙂

  • Cashew
    1 lutego 2017 at 13:11

    Właśnie zrobiłam naleśniczki, są przepyszne! Odżywkę miałam bananową, ale nic nie szkodzi, i tak smakują wspaniale :))))

Zostaw Komentarz