logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Piernik z batatów (bez glutenu, nabiału i cukru)

Prosty przepis, a wychodzi z niego prawdziwe czekoladowe dzieło. Ciasto jest miękkie, wilgotne i rozpływa się w ustach 🙂 Wszystko to dzięki batatom, które stanowią fundament wypieku i nadają mu delikatności. Piernik jest idealny dla osób, które nie mogą spożywać glutenu bądź nabiału, a dodatkowo stanowi świetną alternatywę słodyczy dla osób, które muszą ograniczyć spożycie cukru.  Najlepiej smakuje prosto z lodówki! 🙂

piernik z batatówSkładniki:
– 2 duże bataty,
– 1,5 szklanki mleka roślinnego (w wersji bez nabiału) lub zwykłego,
– 3 jaja,
– 1 łyżka masła orzechowego,
– 1 łyżka oleju kokosowego,
– 70 g ksylitolu,
– 3 łyżeczki kakao,
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
– pół łyżeczki sody,
– opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiórki kokosowe do posypania,

Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 15- 20 min). Ugotowane bataty umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich mleko, jaja, masło orzechowe i olej i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol, kakao, przyprawę do piernika i sodę i blendujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Jeśli chcemy, możemy dodać do środka również żurawinę i orzechy włoskie. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już gotowe. Zaraz po wyciągnięciu ciasto będzie bardzo wilgotne i miękkie, dlatego przed pokrojeniem najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce. Na koniec na łaźni wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Jeśli chcecie zamówić olej kokosowy lub masło orzechowe, to pamiętajcie że kupując produkty Allnutrition w sklepie SFD po wpisaniu kodu: magda10, otrzymacie 10 % zniżki 🙂 Smacznego!
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz