logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Góra

Puszyste babeczki czekoladowe (bez cukru)

Puszyste babeczki czekoladowe w wersji fit to połączenie prostoty przygotowania i pełni smaku. Nie znajdę chyba nikogo, kto w dzieciństwie nie poznał tajemnicy przygotowywania muffinek 🙂 Dlaczego by zatem nie powtórzyć ich z okazji świąt i nie wprowadzić na stół trochę czekoladowej nuty? Jestem pewna, że poniższy przepis na babeczki w nieco „odcukrzonej” wersji przypadnie Wam do gustu!

babeczki czekoladoweSkładniki:
– mąka orkiszowa 250 g,
– proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
– soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
– ksylitol 175 g,
– kakao 2 łyżki,
– mleko 250 ml,
– olej rzepakowy 90 ml,
– aromat waniliowy 1 łyżeczka,
– 1 jajko,

Opcjonalnie:
– krem nutwhey o smaku karmelowym do ozdobienia,
– bakalie,

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko, olej roślinny, aromat waniliowy, jajko i dokładnie zmiksuj. Wlej zawartość miski do suchych składników do całkowitego połączenia składników. Włóż papiloty do formy do babeczek. Wlej do każdej ciasto mniej więcej do połowy foremki. Nagrzej piekarnik na 200 stopni i piecz 20-22  minuty. Babeczki polej kremem nutwhey karmelowym lub masłem orzechowym i ozdób bakaliami. Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Przydatny tekst? Podziel się z innymi!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Magdalena Hajkiewicz

Dietetyk i trener personalny. Na co dzień zajmuje się układaniem planów żywieniowych, pracą w cateringu dietetycznym, pisaniem artykułów o tematyce żywienia i aktywności fizycznej oraz równaniem z ziemią popularnych mitów żywieniowych.

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz