fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
14 grudnia 2015

Pyłek pszczeli - zdrowie z natury

Pyłek pszczeli, to niezwykle wartościowy produkt pszczeli, który stosuje się ze względów zdrowotnych i kosmetycznych. Jest on także podstawowym pokarmem pszczół obok miodu. Miód jednak to przede wszystkim produkt wysokoenergetyczny, zaś pyłek zapewnia dostęp do:

  • białka
  • zestawu potrzebnych tłuszczy
  • soli mineralnych
  • witamin
  • kwasów organicznych 
  • hormonów

Pyłek jest zbierany z kwiatów, a następnie mieszany z niewielką ilością miodu, nektaru lub śliny. W momencie, kiedy przybierze formę niedużych kuleczek jest przenoszony do ula przez pszczoły.

pyłek pszczeli

 

PYŁEK PSZCZELI - CZY JEST ZDROWY?

Skład jest z pewnością wart uwagi. Do cennych składników pyłku pszczelego zaliczamy m.in.:

  • fruktozę
  • glukozę
  • różne rodzaje aminokwasów
  • składniki mineralne takie fosfor, potas, wapń, magnez
  • różnorodną grupę witamin

Skład chemiczny jest tak cenny, ponieważ to pyłek kwiatowy buduje nową roślinę. Z racji tego, że pyłek to męskie komórki płciowe, to w nim koncentrują się wszelkie składniki budulcowe, decydujące o rozwoju przyszłej rośliny. U osób, które stosują pyłek pszczeli, wzrasta apetyt już nawet po kilku dniach stosowania. Dodatkową zaletą tego produktu pszczelego jest fakt, że pomaga regulować przemianę materii w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy borykają się z utratą zbędnych kilogramów. Co więcej, pyłek pszczeli działa wzmacniająco i regenerująco, dlatego poleca się go osobom starszym, przewlekle chorym i osłabionym. Inną zaletą pyłku jest zapobieganie anemii, ponieważ pomaga zwiększyć poziom żelaza w krwi. Jak widać, dzięki dużym zasobom odżywczym, pyłek pszczeli można stosować u wielu różnych osób.

 

PYŁEK PSZCZELI - ZASTOSOWANIE LECZNICZE

Pyłek pszczeli ma właściwości detoksykacyjne, ponieważ pozwala zmniejszać szkodliwy wpływ związków chemicznych na organizm człowieka. Działa osłaniająco na wątrobę i pomaga chronić ją przed substancjami toksycznymi. Dodatkowo pozwala zregenerować wątrobę uszkodzoną np. w efekcie choroby alkoholowej. Pyłek pszczeli poleca się także osobom zmagającym się z depresją i zaburzeniami nerwowymi, ponieważ pozytywnie wpływa na samopoczucie. Podobnie jak jego ,,brat” miód ma działanie antybiotyczne, które wykorzystuje się przy leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Inną zaletą pyłku, chociaż mniej znaną, jest regulowanie procesu trawiennego. Przynosi ulgę w przypadku zaparć i niektórych rodzajów biegunek, pozytywnie wpływa też na naszą mikroflorę jelitową (więcej na ten temat: Mikroflora jelitowa cz. 1). Warto zauważyć, że zastosowanie tego cennego produktu pszczelego nie ogranicza się do jednego problemu. Można by rzec, że jego działanie jest wszechstronne.

 

pyłek pszczeli

PYŁEK PSZCZELI NA ZDROWIE I NA URODĘ - PODSUMOWANIE

Pyłek pszczeli jest jednym z tych produktów, których właściwości potrafią zdumieć i zaskoczyć. Warto podkreślić, że w tym wypadku mamy do czynienia z produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów i szkodliwych związków chemicznych. Wiele mniej poważnych problemów zdrowotnych może zostać złagodzonych poprzez zastosowanie pyłku pszczelego, w tym regeneracja wątroby, skóry czy też poprawa nastroju. Obfitość zalet tego produktu wynika bezpośrednio z faktu, że to w pyłku ulokowane są najcenniejsze składniki odżywcze. Skrzętnie zbierane przez pszczoły, pozwalają wracać do sił i dbać o swoje zdrowie oraz wygląd w naturalny sposób. Na pewno warto wypróbować działanie pyłku pszczelego na sobie.

Dodatkowe informacje dostępne są na stronie www.wcinaj-miod.pl

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Żałuję, że tak późno go odkryłem. Moczę go i zostawiam na całą noc, a kurację stosuję systemem 3-miesięcznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross