Mój wybór na sylwestrową przekąskę? Rafaello z kaszy jaglanej! Rafaello jaglane jest łatwe, szybkie i smaczne. Dodatkowo kuszące są jego wartości odżywcze, ponieważ  zawiera prawie 3 razy mniej kalorii i 4 razy mniej tłuszczu niż tradycyjne Rafaello! Oprócz tego, domowe Rafaello zawiera głównie węglowodany złożone, jest bogate w witaminy i minerały, których źródłem jest kasza jaglana i banany i w przeciwisństwie do oryginału, nie zawiera kwasów tłuszczowych trans. Kto się skusi na taki pożywny deser?


Rafaello z kaszy jaglanej przepis

Składniki (na ok. 24 rafaello w zależności od wielkości):

– 200 g kaszy jaglanej (jeden kubek)
– 2 banany,
– 80 g wiórków kokosowych do obtoczenia,
– łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
– 12 migdałów

Przygotowanie rafaello z kaszy jaglanej:

Szklankę kaszy jaglanej ugotować w wodzie w stosunku 2:1 (objętość wody do objętości kaszy). Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Zimną już kaszę zblendować razem z dwoma bananami i łyżką oleju kokosowego. Powstałą masę uformować w kuleczki, w środku umieścić pół migdała i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny i rafaello z kaszy jaglanej gotowe – Smacznego 🙂

rafaello z kaszy rafaello

 

 

 

 

 

 

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Smacznego!