fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
31 sierpnia 2016

Przepis na omlet białkowo-tłuszczowy

Przedstawiam kolejny przepis na pyszne omlety śniadaniowe. W dzisiejszym przepisie podstawę dania stanowi omlet białkowo-tłuszczowy, a jedynym źródłem węglowodanów na talerzu są owoce, stąd w razie potrzeby można dowolnie przekształcić ten przepis w zależności od ilości kalorii oraz makroskładników w swojej diecie 🙂

 

omlet białkowo tłuszczowy

Składniki na omlet białkowo-tłuszczowy:

- 2 jaja,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 miarka izolatu białkowego,
- pół łyżeczki sody,

 

Przygotowanie omleta:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy jogurt, żółtka, sodę, odżywkę białkową oraz mąkę kokosową cały czas ubijając. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu i smażymy niewielkiej ilości placki. Z całej masy powinny powstać 4 średniej wielkości omlety, do których możemy dodać ulubione dodatki w postaci owoców, masła orzechowego lub orzechów w zależności od upodobań i makro 🙂 Omlet białkowo-tłuszczowy gotowy - Smacznego!

 

Wartość odżywcza (samych omletów):

Energia: 284 kcal
B: 41,4 g
T: 11,8 g
W: 3,2 g

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Magda pytanie - można go zrobić wieczorem i przechować w lodówce do rana, żeby zjeść na śniadanie? Nie mam możliwości rano go zrobić 🙂

    1. Pewnie, że tak! Najlepiej jeszcze przykryć go folią śniadaniową, bo może przeschnąć przez noc w lodówce 🙂

  2. A czym można zastąpić mąkę kokosowa? Wiem, że zdrowa ah i och ale nie mam 🙁 mam kukurydziana, ryżowa, pszenna. Nada się któraś? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross