fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
13 kwietnia 2016

Chocolate pancakes- czekoladowe naleśniki!

Czy znajdę wśród nas kogoś, kto nie lubi pancakes'ów? Obawiam się, że może być to zwykłe pytanie retoryczne 😉 Z tej okazji chciałabym Wam przedstawić przepis na legalne, białkowe pancakes, które wcale nie muszą oznaczać odstępstwa od diety!

czekoladowe naleśniki

Składniki:

  • 120 g mąki żytniej pełnoziarnistej/ orkiszowej,
  • 120 g mleka roślinnego lub zwykłego 2%,
  • 15 g karobu (można wymienić na kakao, ale karob jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku),
  • 15 g ksylitolu,
  • dwie miarki odżywki białkowej,
  • 10 g oleju kokosowego,
  • jedno jajko,
  • woda gazowana,
  • syrop czekoladowy 0 kcal do polania,
  • morwa suszona,

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, karob, ksylitol, odżywkę białkową, olej kokosowy i jajko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać ok 50-100 ml wody, aby masa nabrała nieco bardziej płynnej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy placki niewielkiej średnicy z obu stron. Gotowe pancakes polewamy syropem czekoladowym zero kalorii i posypujemy suszonymi owocami morwy.

Przybliżona wartość energetyczna na jednego pancake: 180 kcal

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Właśnie zrobiłam naleśniczki, są przepyszne! Odżywkę miałam bananową, ale nic nie szkodzi, i tak smakują wspaniale :))))

  2. Czym oprócz smaku różni się kakao od karobu? zastanawiam się czy jest sens w ogóle eliminować ten składnik z przepisu czy poszukać innego - bez kakao? Pozdrawiam!

    1. Różnica jest w smaku i w częstości alergii pokarmowych. Jeśli nie ma się problemu z kakao to jak najbardziej można go użyć, choć karob daje przyjemniejszy i delikatniejszy smak 🙂

  3. Mam pytanko co do tej miarki odżywki białkowej - ile mniej więcej to jest gram? Mam wielką ochotę na te placuszki a odżywkę mam inną w której "miarka" jest dość spora:) Pozdrawiam, super blog!

  4. O! Właśnie miałem napisać to samo. Nie wiem skąd pomysł używania słowa, którego się nie zna (gdzie indziej piszesz "pacakes") 🙂

    Przy okazji: gratuluję bloga, odkryłem go raptem 2 dni wcześniej i sporo się dowiedziałem. Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Nazwa jest jaka jest i wynika to z tego, że o wiele więcej osób wyszuka w google nazwę "panckaes" niż naleśniki w odniesieniu do czegoś białkowego 🙂 Uwagi przyjęłam i poniekąd się z nimi zgadzam, ale "internety" rządzą się trochę swoimi prawami 😉 Dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że nazwa nie zraża zbyt mocno 😉

  5. Bardzo ciekawy blog, z przepisu z pewnością skorzystam.

    Ale chciałam tylko zauważyć, że to nie jest przepis na "pancakes proteinowe" tylko po prostu naleśniki z białkową odżywką, ok? Używaj języka polskiego należycie, jest zbyt piękny żeby go tak kaleczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross