Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Batoniki Bounty mają to do siebie, że zawierają dość sporą ilość kalorii. Oprócz tego są niestety bardzo bogate w cukry proste, co w połączeniu z tłuszczem daje tykającą bombę kaloryczną. Aby nieco odczarować ich wizerunek, postanowiłam przygotować je w nieco odchudzonej wersji. Efektem tej pracy są batoniki, które praktycznie nie zawierają węglowodanów (tylko 5 g w batonie o wadze 50 g) i mają obniżoną wartość kaloryczną. Co więcej, chodzą słuchy, że smakiem nie różnią się od oryginału. Ale będzie najlepiej, jeśli sprawdzicie to sami 🙂

fit bounty

Składniki

* zamiast odżywki białkowej można dodać podwójną porcję erytrytolu - wówczas zmieni się nieco kaloryczność oraz zawartość makroskładników w batonie,
** erytrytol można z kolei wymienić na ksylitol lub miód. Trzeba mieć jednak na uwadze, że w przypadku miodu kaloryczność oraz zawartość węglowodanów w porcji znacznie wzrośnie,

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy dwa naczynia - dużą miskę oraz niewielki garnuszek. Do dużej miski wsypujemy  wiórki kokosowe i erytrytol, po czym dokłądnie mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy do niego olej i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Zawartość garnuszka dokładnie mieszamy, aż dojdzie do wrzenia i zestawiamy z gazu do ostygnięcia. Płynne składniki wlewamy do wiórek kokosowych, dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy wąskie batoniki o wadze ok. 50 g. Układamy je na desce lub talerzu i wkładamy do lodówki na godzinę. Batoniki wyjmujemy z lodówki, roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polewamy. Ponownie chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!

Wartość odżywcza (w 100 g)

 Zwykłe BountyFit Bounty
Wartość energetyczna487 kcal378 kcal
Węglowodany58,9 g9,7 g
Białko3,7 g9,2 g
Tłuszcze25,7 g32,4 g

 

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

magnifiercross