Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Nutella, podobnie jak każdy inny krem czekoladowy, to istna bomba kaloryczna. Nic dziwnego- w końcu tego typu smarowidła to istna mieszanka cukru z tłuszczem. Co gorsza, ten tłuszcz wcale nie pochodzi ze zdrowych orzechów, bo orzechy laskowe to zaledwie 13% całego składu.

Na szczęście idealny smak kremu czekoladowo-orzechowego można uzyskać używając zdrowszych składników i uzyskać aż o połowę niższą kaloryczność! Dodatkowo, można ten krem wzbogacić również w białko, aby podnieść jego wartość odżywczą. Przedstawiam Wam "Proteinellę", czyli mój przepis na krem o idealnym czekoladowo-orzechowym smaku i wzorowym makro! 🙂

Składniki:

*Odżywkę białkową można zastąpić dodatkowymi 20 g gorzkiej czekolady i 20 g ksylitolu, jednak zmieni to zupełnie skład makroskładników w kremie.

Przygotowanie:

  1. Wyłuskane orzechy laskowe prażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Następnie przełożyć do czystej ścierki i pocierać je, aby utraciły łupinki- jest to bardzo ważne, gdyż łupinki dodają gorzkiego smaku, którego nie chcemy.

2. W shakerze mieszamy odżywkę białkową o smaku czekoladowym z mlekiem (zwykłym lub roślinnym), przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawiamy z ognia.

3. Orzechy mielimy w malakserze lub młynku do kawy przez ok. 8 minut z przerwami, aby nie przegrzać urządzenia. Po tym czasie powinniśmy uzyskać konsystencję twardego masła orzechowego. Do malaksera dodajemy zawartość garnuszka, ksylitol i ponownie miksujemy. Krem odstawiamy do lodówki, aby stężał. Smacznego!

Wartości odżywcze:

 „Proteinella” (100 g)Tradycyjna nutella (100 g)
Energia278,6 kcal539 kcal
Białko16 g6,3 g
Węglowodany17,1 g57,5 g
Tłuszcze18 g30,9 g
Błonnik2 g -
magnifiercross