Baton Mars zawsze kojarzył mi się z ogromną ilością cukru. Szczerze mówiąc, po odzwyczajeniu się od słodkiego smaku, jest on dla mnie praktycznie nie do przełknięcia. Mimo wszystko (gdyby odjąć nieco słodyczy) jego smak to bardzo fajne i niepowtarzalne połączenie karmelu i nugatu, które kusi czasem ze sklepowych półek. Z tego względu postanowiłam przekształcić go na wersję z mniejszym posmakiem cukru i oczywiście o obniżonej kaloryczności! Prawie 100 kcal mniej, ale

Składniki:
Na nugatowy spód:
- 120 g mąki kokosowej*,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżka miodu,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku karmelowym**,
- 80 g masła orzechowego,
- opcjonalnie mleko,
Na karmelowe nadzienie:
- 150 g suszonych daktyli,
- 40 g masła orzechowego,
- woda,
Na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady,
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz kakao. Przygotowujemy masło orzechowe, jeśli stało w niskiej temperaturze i nie jest płynne, podgrzewamy je aby uzyskać taką konsystencję. Następnie dodajemy masło orzechowe do suchych składników i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, należy powoli dolewać po odrobinie mleka, aż masa uzyska konsystencję kruchego ciasta które będzie można zagnieść.
- Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i odstawiamy do lodówki.
- Daktyle przesypujemy do średniej wielkości garnka i zalewamy je wodą tak, aby przykryła daktyle w całości. Gotujemy na małym ogniu, aż daktyle zaczną się rozpadać, będą bardzo miękkie i zaczną tworzyć płynną masę. Czas gotowania to ok. 40 min. Do rozgotowanych i ostudzonych daktyli dodajemy następnie masło orzechowe i razem blendujemy.
- Masę karmelową wylewamy na spód i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu batony będą bez problemu zachowywać formę bez zamrażalnika, jednak zamrożenie jest niezbędne aby pokryć je gorzką czekoladą 🙂
- Pod koniec mrożenia uruchamiamy kąpiel wodną (garnek z wodą postawiony na gazie oraz miskę blaszaną do której wkładamy czekoladę) i rozpuszczamy gorzką czekoladę.
- Wyciągamy zamrożoną masę i kroimy je na wąskie batony. Polewamy je z dwóch stron gorzką czekoladą, a kiedy zastygną wstawiamy do lodówki lub jemy od razu po zrobieniu.
Wskazówki:
- Z podanych propocji wychodzi aż 17 batonów o masie ok. 50 g. Jeśli chcecie zrobić ich mniej, możecie podzielić ilość składników na dwa lub trzy.
- *Mąkę kokosową możecie zrobić samodzielnie w domu np. z tego przepisu.
- **Jeżeli nie macie odżywki białkowej, możecie ją wymienić na dodatkowe 40 g mąki kokosowej i 30 g ksylitolu, jednak zmieni to zawartość makroskładników w porcji.
Wartości odżywcze w jednym batonie (50 g):
Tradycyjny Mars | Dietetyczny Mars | |
Wartość energetyczna | 212 kcal | 160 kcal |
Białko | 1,7 g | 5,4 g |
Węglowodany | 33 g | 13,9 g |
Tłuszcze | 8 g | 8,3 g |