Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Bezglutenowe ciasto czekoladowe to jeden z moich najbardziej smakowitych wypieków w ostatnim czasie! Ciasto nie zawiera glutenu nie dlatego, że jest (albo było) to modne, ale dlatego że zwyczajnie miałam ochotę na eksperymenty kulinarne 🙂 Dodatkowo chciałam pożytecznie wykorzystać składniki, które kryły się w moich kuchennych zapasach. Ciasto powstało na bazie bezglutenowej mieszanki tapioki i mąki ryżowej, a wyrazisty smak zapewnia prawdziwa gorzka czekolada. Zapraszam serdecznie!

bezglutenowe ciasto czekoladowe

Składniki:

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę ryżową, tapiokę i kakao. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z olejem kokosowym i erytrytolem. Wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy kąpiel wodną, w której rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Blaszkę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plastry, które układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st C przez 40 minut. Dodatkowo przygotowujemy dwie łyżki erytrytolu, które rozdrabniamy w moździerzu uzyskując puder, którym posypujemy ciasto. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest gotowe - smacznego!

Wskazówki:

Wartość odżywcza 1 z 8 porcji:

Energia255,2 kcal
Białko4,9 g
Tłuszcze10,6 g
Węglowodany34 g
magnifiercross