Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne i słodkie śniadanie lub podwieczorek. W swojej kuchni dość często używam mąki jaglanej, gdyż bardzo lubię jej smak i konsystencję. Tym razem mąkę jaglaną wykorzystałam do zrobienia pysznych naleśników. Z racji tego, że użyta przeze mnie mąka nie ma glutenu, przepis jest odpowiedni również dla osób, które mają problemy z jego spożyciem:) Zapraszam na bezglutenowe naleśniki jaglane!
Składniki:
- 2 całe jaja i jedno białko,
- 3/4 szklanki mąki jaglanej,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub 1 łyżka ksylitolu,
- owoce lub orzechy jako dodatek,
- olej do posmarowania patelni,
Przygotowanie:
Jaja, mąkę jaglaną, jogurt naturalny oraz słodzidło miksujemy lub blendujemy przez 3-4 minuty aż do uzyskania płynnej konsystencji. Patelnię smarujemy olejem za pomocą wacika i rozgrzewamy. Wylewamy niewielką ilość ciasta naleśnikowego na patelnię i szybkim ruchem patelni rozprowadzamy je na całej powierzchni. Smażymy z dwóch stron. Gotowe naleśniki przekładamy ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Czy naleśniki nie łamią się? Mają podobną konsystencję jak te z mąki pszennej?
Tak 🙂 jeśli za bardzo ich nie spieczemy to są elastyczne. Może nie tak bardzo jak z pszennej, ale są 🙂
Mniam mniam 🙂