W poniższym wpisie przedstawiam Wam jedno z najlepszych ciast czekoladowych, jakie do tej pory jadłam i nie twierdzę tak tylko i wyłącznie dlatego, że wymyślił i przygotował je mój mężczyzna. Po prostu połączenie pysznego kokosa z aromatycznym i mocnym smakiem kakao sprawia, że od tego ciasta nie można sie oderwać 🙂 Ciasto czekoladowe jest szybkie łatwe i przyjemne, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Do przygotowania ciasta potrzebujemy foremki keksówki o wymiarach 25 x 11 cm.
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 100 g mąki kokosowej,
- 30 g kakao,
- 3 jajka,
- 100 g ksylitolu,
- 30 g oleju kokosowego,
- 300-400 ml wody,
- dowolne bakalie,
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy wszystkie powyższe składniki i blendujemy na gładką masę (jeśli ciasto będzie zbyt gęste- można dodać nawet do 200 ml wody dodatkowo). Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie lub jeśli zależy nam na obniżonej kaloryczności- nie dodawać nic. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki, na której rozsmarowujemy olej kokosowy, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni sprawdzając w międzyczasie czy nie przypala się z góry. Smacznego! 🙂
Przybliżona kaloryczność 100 g ciasta (bez dodatku bakalii) to 260 kcal.
Czy mogę zamienić mąka orkiszową na ryżową lub jaglaną?
Niestety nie wiem czy ciasto wówczas wyjdzie tak samo
Zrobilam dzisiaj w wersji bez kakao i z cukrem brązowym bo nie mam ksylitolu. Wyszło pyszne
Bardzo się cieszę 🙂
Czy moge zamienic make orkiszowa na make pełnoziarnista pszenna typ 2000? Jeżeli użyje erytrytol zamiast ksylitolu to również 100 gram? Dziękuję 🙂
A zamiast mak orkiszowej jaka nadaje się do tego ciasta ?
Pszenna lub żytnia
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować bo kocham smak kokosu , a w mojej codziennej diecie trudno mi jest skomponować posiłki z jego dodatkiem 😀
W tym cieście bardzo wyraźnie czuć jego smak 🙂 Aż sama byłam zdziwiona, że kokos z mąki aż tak się przebije 🙂