fbpx
Zapisz się na bezpłatny webinar "Jak wprowadzić zmiany na lata" 21.10 o 19:00
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
9 sierpnia 2016

Dietetyczne ciasto kokosowo-czekoladowe [FIT]

W poniższym wpisie przedstawiam Wam jedno z najlepszych ciast czekoladowych, jakie do tej pory jadłam i nie twierdzę tak tylko i wyłącznie dlatego, że wymyślił i przygotował je mój mężczyzna. Po prostu połączenie pysznego kokosa z aromatycznym i mocnym smakiem kakao sprawia, że od tego ciasta nie można sie oderwać 🙂 Ciasto czekoladowe jest szybkie łatwe i przyjemne, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Do przygotowania ciasta potrzebujemy foremki keksówki o wymiarach 25 x 11 cm. 

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 100 g mąki kokosowej,
  • 30 g kakao,
  • 3 jajka,
  • 100 g ksylitolu,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 300-400 ml wody,
  • dowolne bakalie,

Przygotowanie:

W dużej misce umieszczamy wszystkie powyższe składniki i blendujemy na gładką masę (jeśli ciasto będzie zbyt gęste- można dodać nawet do 200 ml wody dodatkowo). Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie lub jeśli zależy nam na obniżonej kaloryczności- nie dodawać nic. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki, na której rozsmarowujemy olej kokosowy, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni sprawdzając w międzyczasie czy nie przypala się z góry. Smacznego! 🙂

Przybliżona kaloryczność 100 g ciasta (bez dodatku bakalii) to 260 kcal.

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Czy moge zamienic make orkiszowa na make pełnoziarnista pszenna typ 2000? Jeżeli użyje erytrytol zamiast ksylitolu to również 100 gram? Dziękuję 🙂

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować bo kocham smak kokosu , a w mojej codziennej diecie trudno mi jest skomponować posiłki z jego dodatkiem 😀

    1. W tym cieście bardzo wyraźnie czuć jego smak 🙂 Aż sama byłam zdziwiona, że kokos z mąki aż tak się przebije 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross