Deser z kaszy jaglanej jest idealny na wiele okazji. Urodziny? Imieniny? Sylwester? A może po prostu gorszy dzień, który chcesz spędzić z kubkiem herbaty i czekoladą pod ciepłą kołdrą? Na każdą z tych okazji zamiast bombonierek, czy ciast z tłustymi kremami możesz przygotować apetyczny fit deser z kaszy jaglanej, którego smak wcale nie odbiega od najlepszej czekolady! Jego przygotowanie trwa praktycznie tylko tyle, co ugotowanie kaszy jaglanej. Deser można przygotować również w wersji białkowej, dzięki czemu idealnie spełni rolę posiłku po treningu.
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g kaszy jaglanej,
- szklanka mleka sojowego,
- suszona żurawina (ok. 80g ),
- płatki migdałów (50g),
- trzy kostki gorzkiej czekolady,
- wiórki kokosowe,
- coś do posłodzenia/odżywka białkowa
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i wsypujemy z powrotem do pustego garnka, do którego dolewamy szklankę mleka sojowego i dwie miarki odżywki białkowej (w wersji proteinowej) po czym blendujemy na gładką masę. W pucharku umieszczamy kolejno 1/2 pucharka puddingu z kaszy, żurawinę, płatki migdałów, dwie łyżki puddingu, żurawinę, płatki migdałów, startą czekoladę i wiórki kokosowe.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Czy to przepis na jeden pucharek? 🙂
Wychodzą z tego 3 lub 4 w zależności od wielkości 😉