Na półkach supermarketów cały czas przybywa nowych słodyczy, sosów do makaronu, serków kanapkowych, napoi gazowanych lub nowych, niesamowitych smaków jogurtów.... Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o nowym warzywie? Ja też nie... aż do dziś 🙂 Przedstawiam Wam Kalerosse™, czyli nowe warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu o wyjątkowym smaku i aromacie.
KALEROSSE™
Nowe warzywo powstało z naturalnego skrzyżowania brukselki i jarmużu, które należą do tego samego gatunku Brassica oleracea. W skład tej grupy wchodzą również kapusta, kalafior i brokuł. Połączenie dwóch podobnych do siebie warzyw dało możliwość uzyskania nowego gatunku o dwukrotnie wyższej zawartości witaminy B6, a także witaminy C. Dzięki temu wykorzystując kalerosse w swojej kuchni możemy przygotować potrawy o wyższej gęstości odżywczej, a także nowym, niepowtarzalnym smaku. W mojej kuchni użyłam Kalerosse™ do przygotowania pysznego, wegańskiego gulaszu, który jest idealną propozycją na obiad lub uroczystą kolację.
WEGAŃSKI GULASZ Z KALEROSSE™Składniki:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 250 g przecieru pomidorowego,
- 200 g cieciorki z puszki,
- 1 papryka,
- 1 cukinia,
- 1/2 cebuli,
- 100 g kalerosse™,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, curry, zioła toskańskie
- kasza jaglana do podania,
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę podduszamy na dużej patelni na oliwie z oliwek wraz z dwoma ząbkami czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną drobno paprykę, cukinię i przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę i doprawiamy ziołami do smaku. Kalerosse dzielimy na mniejsze części, dodajemy do całej potrawy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe danie podajemy z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznego!
#kalerosse #fitandeasy #polubiszzawartość