Używam go do kanapek, jako krem do ciast i tortów, dodatek do świątecznych pierniczków, zamiennik cukru lub składnik owsianki. A Ty? W jaki sposób użyjesz swojego pysznego kremu z daktyli bez cukru i zbędnej chemii? 🙂 Przedstawiam Wam nowy hit! Oto przepis na bajecznie prosty i niesamowicie słodki karmelowy krem z daktyli.
Składniki:
- 400 g daktyli,
- 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (80 g),
- woda,
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się 3 cm nad powierzchnią owoców i moczymy przez minimum 20 minut. Po kilkunastu minut daktyle odsączamy, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowe!
Krem idealnie pasuje do kanapek, jako dodatek do świątecznych ciast i tortów, a także jako zamiennik cukru w przeróżnych domowych wypiekach. Jest słodziutki, uniwersalny w użyciu, smakiem przypomina karmel a jego przygotowanie trwa niecałe 5 minut. Czy może nas zatem w kuchni spotkać coś lepszego? 😉
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser
Dzień dobry można trzymać to w lodówce krem z daktyli
Tak 🙂
Ojej, jak trudno to zblendować... Jakiego blendera używasz? Mój nie dawał rady, ciągle się zapychał...Ale się w końcu udało, choć zostały kawałki daktyli;)
Witam, czy chodzi o daktyle suszone? Pytam, bo widziałam w kilku Pani przepisach właśnie daktyle i zastanawiałam się czy mowa o suszonych czy może świeżych.. Nie było to sprecyzowane, a nigdy nie używałam tego produktu 🙂 Może Pani napisać, których używa w swoich przepisach, a jeśli są to te suszone, to gdzie bądź jakiej firmy kupować, żeby były bez żadnych dodatków (typu cukier, konserwanty)? Będę wdzięczna za informację 🙂
Dzień dobry 🙂 wszytskie daktyle których używam są suszone, a jeśli chodzi o firmę to nie ma tutaj różnicy ponieważ daktyle, jako nieliczne z suszonych owoców nie zawierają dodatków 🙂