fbpx
Zapisz się na bezpłatny webinar "Jak wprowadzić zmiany na lata" 21.10 o 19:00
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
15 grudnia 2016

Krem z daktyli [bez cukru]

Używam go do kanapek, jako krem do ciast i tortów, dodatek do świątecznych pierniczków, zamiennik cukru lub składnik owsianki. A Ty? W jaki sposób użyjesz swojego pysznego kremu z daktyli bez cukru i zbędnej chemii? 🙂 Przedstawiam Wam nowy hit! Oto przepis na bajecznie prosty i niesamowicie słodki karmelowy krem z daktyli.

krem z daktyli

Składniki:

  • 400 g daktyli,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (80 g),
  • woda,

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się 3 cm nad powierzchnią owoców i moczymy przez minimum 20 minut. Po kilkunastu minut daktyle odsączamy, dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowe!

Krem idealnie pasuje do kanapek, jako dodatek do świątecznych ciast i tortów, a także jako zamiennik cukru w przeróżnych domowych wypiekach. Jest słodziutki, uniwersalny w użyciu, smakiem przypomina karmel a jego przygotowanie trwa niecałe 5 minut. Czy może nas zatem w kuchni spotkać coś lepszego? 😉

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Ojej, jak trudno to zblendować... Jakiego blendera używasz? Mój nie dawał rady, ciągle się zapychał...Ale się w końcu udało, choć zostały kawałki daktyli;)

  2. Witam, czy chodzi o daktyle suszone? Pytam, bo widziałam w kilku Pani przepisach właśnie daktyle i zastanawiałam się czy mowa o suszonych czy może świeżych.. Nie było to sprecyzowane, a nigdy nie używałam tego produktu 🙂 Może Pani napisać, których używa w swoich przepisach, a jeśli są to te suszone, to gdzie bądź jakiej firmy kupować, żeby były bez żadnych dodatków (typu cukier, konserwanty)? Będę wdzięczna za informację 🙂

    1. Dzień dobry 🙂 wszytskie daktyle których używam są suszone, a jeśli chodzi o firmę to nie ma tutaj różnicy ponieważ daktyle, jako nieliczne z suszonych owoców nie zawierają dodatków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross