fbpx
Zapisz się na bezpłatny webinar "Jak wprowadzić zmiany na lata" 21.10 o 19:00
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
25 kwietnia 2016

Domowe lody [bez cukru i maszynki]

Lody, lody dla ochłody! Czy jest wśród nas ktoś, kto nie lubi lodów? 😉 Puszyste, zimne, słodkie i pełne smaku- czy wobec tego muszą być przetworzone, przecukrzone i kaloryczne? Oczywiście, że nie. Co więcej można ukryć w ich składzie dodatki, które sprawią, że będą dobrym źródłem białka lub tłuszczu. Poniżej przedstawiam Wam mój przepis na kremowe lody o smaku kokosowo-orzechowym.

domowe lodyLody przygotowane w domu wcale nie muszą być zmrożone na kamień, co jest najczęstszym powodem zniechęcenia do domowych eksperymentów. Cała filozofia polega na tym, aby masę odpowiednio napowietrzyć, stąd nasze lody będą wymagały trochę uwagi i mieszania ich od czasu do czasu podczas mrożenia. Masa musi być również odpowiednio tłusta, dlatego do przygotowania deseru wykorzystamy dobre źródła tłuszcz, jakim jest mleczko kokosowe oraz masło orzechowe (u mnie z nerkowców).

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 2 miarki odżywki białkowej,
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej,

Przygotowanie:
W małym garnuszku umieszczamy całą puszkę mleczka kokosowego, masło z nerkowców oraz ksylitol. Masę doprowadzamy do wrzenia i cały czas energicznie mieszamy, aby odpowiednio ją napowietrzyć. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy odżywkę białkową i trzymamy garnuszek na gazie przez około 5 minut.Gotową masę zestawiamy z gazu, przelewamy do szerokiej miski i po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika. Lody wymagają niestety trochę naszej uwagi i miłości ze względu na to, że w ciągu 4 godzin powinniśmy je dokładnie wymieszać co 30 minut. Po tym czasie lody można umieścić w foremce i zjeść w towarzystwie ulubionych dodatków lub solo 🙂domowe lody

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. W przygotowaniu zgubiłaś gdzieś mąkę ryżową. 🙂 Domyślam się, że pewnie dodajemy razem z odżywką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross