Czy produkty "light" są zdrowsze? Moda na bycie fit ma zdecydowanie swoje plusy i minusy. Ogromną zaletą jest to, że:
- zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy,
- monitorujemy stan swojego zdrowia,
- mamy świadomość konieczności wykonywania badań profilaktycznych
- oraz tego, że musimy zwiększyć swoją aktywność fizyczną.
Wraz z modą prężnie rozwija się również oferta sklepów spożywczych, proponujących nam coraz nowsze produkty, które mają pomóc nam w byciu "fit". Jednak czy zawsze wybierając produkty o obniżonej kaloryczności mamy gwarancję, że jemy zdrowo?
CZY PRODUKTY LIGHT SĄ ZDROWSZE?
PRODUKTY NISKOKALORYCZNE
Produkty o obniżonej kaloryczności uzyskuje się poprzez zmniejszenie zawartości cukru i/lub tłuszczu. Jednocześnie produkt niskokaloryczny nie powinien znacząco różnić się wyglądem, smakiem i zapachem od jego pełnokalorycznego odpowiednika. Aby uzyskać produkt o obniżonej zawartości cukru, w miejsce cukru dodawane są substancje słodzące takie, jak np.:
- sukraloza,
- stewia,
- aspartam,
- acesulfam K
- lub ksylitol.
Miejsce tłuszczu w produktach "light" najczęściej zajmują substancje zagęszczające i stabilizujące takie, jak:
- guma guar,
- agar,
- skrobia modyfikowana,
- żelatyna.
Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu charakteryzują się również dodatkiem substancji wpływających na poprawę smaku, ponieważ tłuszcz jest jego nośnikiem. Produkty, z których wyeliminowano tłuszcz są również pozbawione witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powyższego opisu możemy wywnioskować, że produkty light muszą przejść dłuższą drogę obróbki technologicznej i zawierać więcej dodatków, niż ich kaloryczne odpowiedniki.
CO TO ZNACZY, ŻE PRODUKT JEST ZDROWY?
Niestety ciężko jest jednoznacznie zdefiniować produkty "zdrowe". Nie ma bowiem sztywnych reguł i zasad, czym są i czym powinny charakteryzować się produkty nazywane zdrowymi. Według mnie produkty zdrowe, to przede wszystkim produkty naturalne i nieprzetworzone, które zachowują wysoką zawartość witamin i minerałów. Produkty zdrowe, to również takie, które nie będą w dłuższym okresie czasu wpływać na pogorszenie samopoczucia i stanu zdrowia. Moim zdaniem do grupy produktów zdrowych będą należeć przede wszystkim produkty, które nie są poddane procesom przetwarzania lub procesy te są ograniczone do niezbędnego minimum.
Przeczytaj więcej: Największy wróg zdrowego odżywiania
CZY PRODUKTY LIGHT SĄ ZDROWSZE?
To pytanie musimy rozpatrywać w wielu aspektach. O ile warzywa spełniają zarówno kryterium niskiej kaloryczności, jak również braku procesu przetworzenia, o tyle napoje "zero" brak kalorii zawdzięczają słodzikom, które zostały do nich dodane w sposób sztuczny. To samo dotyczy np. jogurtów, serków lub słodyczy opatrzonych etykietą "light", które swoją obniżoną kaloryczność zawdzięczają dodatkom smakowym, kolorystycznym i emulgującym. Nadmierne korzystanie z produktów o obniżonej kaloryczności może wpłynąć na doraźne obniżenie masy ciała, jednak na problem należałoby spojrzeć długoterminowo.
WADY PRODUKTÓW LIGHT
- Wprowadzanie do swojej diety dużej ilości produktów light słodzonych w sposób sztuczny może doprowadzić do wzrostu apetytu ze względu na zaburzoną reakcję ośrodka głodu i sytości [1].
- Używanie produktów light uczy również złych wzorców żywieniowych, ponieważ nie skupiamy się na zmianie nawyków żywieniowych i zmniejszeniu ilości słodkich dań w naszej diecie. Chwilowa zamiana jogurtu słodzonego cukrem na jogurt typu light nie wpływa bowiem w żaden sposób na kształtowanie nowych nawyków żywieniowych.
- Dodatkowo nie znamy długoterminowych skutków zdrowotnych spowodowanych wysokim spożyciem produktów zawierających słodziki, emulgatory, barwniki i inne dodatki. Pomimo, że są one dopuszczone do spożycia jako bezpieczne, nie należy tego traktować jako przyzwolenia na spożywanie ich w nieograniczonych ilościach. Każdy produkt czy substancja spożywana w nadmiarze może spowodować nieoczekiwane, negatywne skutki zdrowotne. O ile w przypadku monotonnego jadłospisu składającego się tylko z kilku produktów może grozić nam głównie nabawienie się niedoboru któregoś ze składników pokarmowych, o tyle nie znamy długoterminowych skutków spożywania dużych ilości produktów light. Należy bowiem wspomnieć, że zwykle jesteśmy w stanie zjeść większe porcje produktów light, niż ich kalorycznych odpowiedników.
CZY PRODUKTY LIGHT SĄ ZDROWSZE? PODSUMOWANIE
W pogoni za szczupłą sylwetką musimy pamiętać, że ciało jest odzwierciedleniem naszego stylu życia. Jeśli w naszej diecie znajduje się dużo produktów wysokoprzetworzonych, nie możemy spodziewać się jednoczesnego osiągnięcia pięknej sylwetki i dobrego zdrowia. Zamiast skupiać się na stałym obniżaniu kaloryczności diety powinniśmy skupić się na dostarczaniu do naszego organizmu tylko wartościowych produktów, które w dłuższej perspektywie czasu będą o wiele korzystniejsze dla naszego stanu zdrowia, a co za tym idzie - sylwetki.
Jeżeli chcesz trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe i osiągnąć wymarzoną sylwetkę i stan zdrowia, to być może zainteresuje Cię mój Workbook - Jak skutecznie schudnąć dzięki zmianie nawyków żywieniowych. Stworzyłam go specjalnie dla osób, które dietę traktują jako proces przemiany swojego stylu życia, a nie jednorazowy zwryw (oparty np. na produktach light ;)). Dzięki pracy z Workbookiem nauczysz się:
- rozpoznawać nawyki, które sprawiają, że przybierasz na wadze
- jak planować skuteczny proces przemiany
- długoterminowej motywacji do zmian
- jak wyjść ze schematu 100% albo nic i osiągnąć wymarzone rezultaty
Źródła:
1. Yang Q. Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings. Yale J Biol Med. 2010 Jun; 83(2): 101–108.