Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Czy dobry sernik musi obfitować w cukier i być wysokokaloryczny? Sernika z poniższego przepisu spróbowało, przy okazji targów FIWE, ponad 100 osób. Powracające pytania o przepis utwierdzają mnie w przekonaniu, że fit sernik może górować nad tradycyjną jego odmianą nie tylko kalorycznością, ale i smakiem. Koniecznie musicie przygotować go w swoim domu!

sernik

Składniki (na blachę o średnicy 24 cm)

Spód:
Masa serowa:

Przygotowanie

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski, w której znalazły się żółtka, dodajemy płatki owsiane, mleko, odżywkę oraz ksylitol i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy powstałą masę na blaszkę i zapiekamy przez 10 minut. Do dużej miski dodajemy twaróg, jogurt naturalny, budyń, odżywkę białkową i ksylitol i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ubijamy cztery białka jaj na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na upieczony spód i zapiekamy ok. 40 min (w piekarniku gazowym ok. 50 min) sprawdzając w między czasie stopień zapieczenia ciasta cienkim patyczkiem. Gotowy sernik posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego! 🙂

Wartość energetyczna145 kcal
Białka15,7 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany13,7 g
magnifiercross