Czy dobry sernik musi obfitować w cukier i być wysokokaloryczny? Sernika z poniższego przepisu spróbowało, przy okazji targów FIWE, ponad 100 osób. Powracające pytania o przepis utwierdzają mnie w przekonaniu, że fit sernik może górować nad tradycyjną jego odmianą nie tylko kalorycznością, ale i smakiem. Koniecznie musicie przygotować go w swoim domu!
Składniki (na blachę o średnicy 24 cm)
Spód:
- 90 g płatków owsianych,
- 4 żółtka jaja,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku czekolady,
- 6 łyżek mleka 2%,
- 2 łyżki ksylitolu,
Masa serowa:
- 500 g twarogu chudego,
- 400 g jogurtu naturalnego greckiego,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 4 białka jaja,
- 3 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym,
- 6 łyżek ksylitolu,
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski, w której znalazły się żółtka, dodajemy płatki owsiane, mleko, odżywkę oraz ksylitol i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy powstałą masę na blaszkę i zapiekamy przez 10 minut. Do dużej miski dodajemy twaróg, jogurt naturalny, budyń, odżywkę białkową i ksylitol i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ubijamy cztery białka jaj na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na upieczony spód i zapiekamy ok. 40 min (w piekarniku gazowym ok. 50 min) sprawdzając w między czasie stopień zapieczenia ciasta cienkim patyczkiem. Gotowy sernik posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego! 🙂
Wartość energetyczna | 145 kcal |
Białka | 15,7 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 13,7 g |
Czy można sernik polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej)?
tak 🙂
Czy twaróg z wiaderka się sprawdzi? 🙂
Czy można zamienić twaróg na półtłusty? Mogę tylko bez laktozy i tylko taki udało mi się znaleźć.
Tak 😉 Zmieni się tylko kaloryczność
Dzień dobry.
A czy zamiast odżywki białkowe j o smaku waniliowym lub bananowym może być np smak advocaat lub creme brulee?
Pewnie 😉 Po prostu smak będzie lekko inny, ale myślę, że również dobry 🙂
co oznacza miarka odzywki? lyzeczka lyzka czy zala miarka czyli ok 25g?
Cała miarka, która zawsze jest dołączona do opakowania odżywki białkowej.
Czy musi być podana odrzywka białkowa czy można ją pominąć
Można pominąć, ale wtedy trzeba czymś dosłodzić 😉
Polecam spód lekko zblendować i dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - będzie wtedy delikatniejszy 🙂
ooo super, dzięki!
Ser wyszedł przepyszny, puszysty i slodziutki. Ale...czemu podstawa mi wyszła taka twarda? Strasznie ciężko to kroić, nie wiem czy coś źle zrobiłam
A podawałaś je z lodówki czy stało trochę poza nią?
Dziękuję za odpowiedź!:) Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam, żeby wystygnął a potem trzymałam w kuchnii i po jakimś czasie dałam dopiero do lodówki.. a jak to ma być z tym spodem ? Wypróbuję drugi raz i mam nadzieję,że się uda haha..
No z tym spodem jest tak, że jak jest bezpośrednio z lodówki to jest twardy 😀 Więc najlepiej go na chwilę odstawić i poczekać, albo zrobić bez spodu 😉 Też wychodzi i też jest super!
Siedzi już ponad 50min w piecyku i dalej mokry patyczek oby wyszedł dobry
A co do miarek odżywki - w kokosowej z nutrenda mam 30g, w Olimpię 25g itd. Nie są jednakowe
W razie czego po nocy w lodówce powinno być okej 😉 Udało się wszystko? Ja sprawdziłam i u mnie miarka ma 25 g, ale nie wydaje mi się żeby oprócz makro te 5 g robiło znaczącą różnicę w konsystencji 😉
Czy po upieczeniu sernik wyjąć od razu z piekarnika czy zostawić na trochę z uchylonymi drzwiczkami ??
Można od razu wyciągnąć 😉
Zrobiłam 🙂 co prawda z innym spodem, ale nie zmienia to faktu że sam sernik jest PRZEPYSZNY. Puszysty, delikatny - lepszy niż tradycyjny mojej mamy, a mama piecze doskonałe serniki 🙂
A czy zamiast jogurtu greckiego mogę dodać skyr ? Stałam się ostatnio jego fanką 🙂
Niestety może nie wyjść, ponieważ jest zbyt mało tłuszczu. Poza tym w twarogu jest i tak już wystarczająco dużo białka. Nie trzeba go dokładać 😉
Czy spód odgrywa jakąś dodatkową rolę w tym przypadku? Wolałabym upiec sernik wg tego przepisu bez spodu. Czy ciasto nie będzie się rozpadać? Nie będzie zbyt "płynne"? Plus, twaróg chudy - taki zwykły w kostce?
Nie będzie się rozpadać 😉 Ciasto jest zwarte, więc jak najbardziej się powinno udać, a twaróg taki zwykły w kostce 🙂
Witam.Czy ta odżywka białkowa jest niezbędna?
Nie 😉 dodaje tylko słodkości, więc bez odzywki polecam dodać więcej ksylitolu
wygląda super! chętnie wypróbuję przepis
Hej! Czy dodawałaś zwykły twaróg czy taki juz zmielony sernikowy?
Zwykły 😉
Hej, szybkie pytanko - myslisz, ze po schlodzeniu moge dorzucic na gore jeszcze galaretke z truskawkami? Nie chce, zeby sernik sie rozpadl, a jego sukces to tym razem sprawa zycia i smierci... 🙂 Dzieki za odpowiedz!
Jeśli dół się zestali to pewnie 😉 Grunt, aby nie był płynny bo wtedy może się wymieszać i zrobić papka 😉
Hejka! Sernik już w piekarniku, ale dopiero po fakcie doczytałam, że powinnam użyć jogurtu naturalnego GRECKIEGO... 🙁 użyłam zwyczajnego jogurtu naturalnego... Czy to znaczy, że już "po" serniku?
Witam, nie stosuje odżywek białkowych. Mozna je pominąć? Czy trzeba zastąpić czymś? Jak tak to czym? Wygląda pysznie.
Można ją pominąć i zamienić na większą ilość ksylitolu, aby ciasto nie było za mało słodkie 😉
Czy jesteś w stanie podać przybliżona wartość kaloryczna i odżywcza (wbt) 100 g takiego sernika?
145 kcal, W:13,7g B:15,7g T:3g 🙂
Witam,
Serniczek zapowiada się pysznie. Czy można wiedzieć jaka jest jego kaloryczność?
Dzień dobry,
zapraszam do wpisu. Na dole umieściłam kaloryczność w 100 g sernika 😉
Hej 🙂
Zastanawiam się czy sernik się upiecze w prostokątnej formie?
Pewnie 😉 trzeba tylko dobrze dopasować ilość tak, aby nie był ani za płaski ani się nie wylewał z formy 😀
Zapowiada się pysznie 🙂 ale czy można czymś zastąpić odżywki białkowe?
One są tu dodatkiem smakowym, więc można próbować aromatami i dodać więcej ksylitolu 🙂
czyli bez odzywki tez wyjdzie ?
Tak! Trzeba tylko dodać ksylitol lub erytrytol, aby trochę je dosłodzić 😉
Mam pytanie. Czy budyń to dodaje proszek czy już ugotowany budyń
Proszek 🙂