Mój wybór na sylwestrową przekąskę? Rafaello z kaszy jaglanej! Rafaello jaglane jest łatwe, szybkie i smaczne. Dodatkowo kuszące są jego wartości odżywcze, ponieważ zawiera prawie 3 razy mniej kalorii i 4 razy mniej tłuszczu niż tradycyjne Rafaello! Oprócz tego, domowe Rafaello zawiera głównie węglowodany złożone, jest bogate w witaminy i minerały, których źródłem jest kasza jaglana i banany i w przeciwisństwie do oryginału, nie zawiera kwasów tłuszczowych trans. Kto się skusi na taki pożywny deser?
Składniki (na ok. 24 rafaello w zależności od wielkości):
- 200 g kaszy jaglanej (jeden kubek)
- 2 banany,
- 80 g wiórków kokosowych do obtoczenia,
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
- 12 migdałów
Przygotowanie rafaello z kaszy jaglanej:
Szklankę kaszy jaglanej ugotować w wodzie w stosunku 2:1 (objętość wody do objętości kaszy). Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Zimną już kaszę zblendować razem z dwoma bananami i łyżką oleju kokosowego. Powstałą masę uformować w kuleczki, w środku umieścić pół migdała i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny i rafaello z kaszy jaglanej gotowe - Smacznego 🙂
czy olej kokosowy nie jest właśnie tłuszczem trans?
Nie, olej kokosowy składa się w 82% z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te nie mogą być tłuszczami trans, gdyż jest to domena jedynie nienasyconych kwasów tłuszczowych
Czy olej kokosowy trzeba rozpuścić, żeby miał płynną konsystencję?
Można też pozostawić go na dobę przed użyciem w ciepłym miejscu 🙂
🙁 wyszło mi bardzo miękkie w środku , tak , ze chłodzenie przez cała noc w lodowce nie pomogło ...? Podpowiedzi, nie wystudziłam całkowicie kaszy?
Jest taka szansa, że kasza miała zbyt dużo wody. Możesz spróbować jeszcze raz, ale gotując kaszę o 2-3 min krócej i dobrze ją odcedzając 😉
Zapisuję do zrobienia 🙂 Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste rogaliki z masłem orzechowym. Zapraszam 🙂
Czym można zastąpić olej kokosowy?
Olejem rzepakowym lub masłem, choć rafaello straci wtedy trochę aromatu.
Zawsze chciałam je spróbować zrobić. Jestem fanatyczką kaszy jaglanej. 😉
https://jaglusia.wordpress.com/
Próbowałam zrobić tylko z troszkę mniejszej porcji składników. Musze przyznać, że wyszło pyszne! 🙂
Bardzo się cieszę 😀
rafaello chłodzi się w lodówce, ale już wiem, że będzie pyszne 🙂
Mam nadzieje, ze będzie smakować! 🙂