fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
31 grudnia 2016

Rafaello z kaszy jaglanej

Mój wybór na sylwestrową przekąskę? Rafaello z kaszy jaglanej! Rafaello jaglane jest łatwe, szybkie i smaczne. Dodatkowo kuszące są jego wartości odżywcze, ponieważ  zawiera prawie 3 razy mniej kalorii i 4 razy mniej tłuszczu niż tradycyjne Rafaello! Oprócz tego, domowe Rafaello zawiera głównie węglowodany złożone, jest bogate w witaminy i minerały, których źródłem jest kasza jaglana i banany i w przeciwisństwie do oryginału, nie zawiera kwasów tłuszczowych trans. Kto się skusi na taki pożywny deser?

Rafaello z kaszy jaglanej przepis

Składniki (na ok. 24 rafaello w zależności od wielkości):

  • 200 g kaszy jaglanej (jeden kubek)
  • 2 banany,
  • 80 g wiórków kokosowych do obtoczenia,
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 12 migdałów

Przygotowanie rafaello z kaszy jaglanej:

Szklankę kaszy jaglanej ugotować w wodzie w stosunku 2:1 (objętość wody do objętości kaszy). Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Zimną już kaszę zblendować razem z dwoma bananami i łyżką oleju kokosowego. Powstałą masę uformować w kuleczki, w środku umieścić pół migdała i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny i rafaello z kaszy jaglanej gotowe - Smacznego 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Nie, olej kokosowy składa się w 82% z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te nie mogą być tłuszczami trans, gdyż jest to domena jedynie nienasyconych kwasów tłuszczowych

  1. 🙁 wyszło mi bardzo miękkie w środku , tak , ze chłodzenie przez cała noc w lodowce nie pomogło ...? Podpowiedzi, nie wystudziłam całkowicie kaszy?

    1. Jest taka szansa, że kasza miała zbyt dużo wody. Możesz spróbować jeszcze raz, ale gotując kaszę o 2-3 min krócej i dobrze ją odcedzając 😉

  2. Zapisuję do zrobienia 🙂 Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste rogaliki z masłem orzechowym. Zapraszam 🙂

  3. Próbowałam zrobić tylko z troszkę mniejszej porcji składników. Musze przyznać, że wyszło pyszne! 🙂

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross