fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
27 października 2017

Ciasto snickers - proteinowa tarta bez cukru

Ciasto snickers to jeden z tych deserów, który ma dwie duże zalety. Po pierwsze ma bardzo dobry skład, po drugie ciężko zjeść więcej niż jeden kawałek- jest naprawdę pożywne i słodkie. Czy może zastąpić w smaku zwykłego batona? I tak i nie 😉 Wszystko zależy od poziomu naszej silnej woli i wyczulenia kubków smakowych. Ja osobiście nie jestem w stanie zjeść zwykłego snickersa bez popijania - odzwyczaiłam się od słodkiego smaku na tyle, że gryząc batona czuję tylko cukier i nic więcej. Poniższa tarta jest więc dla mnie bardzo fajną alternatywą, ale jestem pewna że i Wam przypadnie do gustu. Dobrze schłodzona, wręcz rozpływa się w ustach!

ciasto snickers

Składniki:

  • 400 g twarogu chudego,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 130 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 1 jajko,
  • 100 g ksylitolu,
  • 100 g erytrytolu,
  • 70 g zimnego masła z lodówki,
  • 50 g daktyli,
  • 50 g orzechów arachidowych,
  • 5 kostek gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki syropu 0 kcal o smaku karmelowym (opcjonalnie),

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, kakao oraz 50 g ksylitolu. Dodać zimne masło, posiekać nożem, a następnie dodać jajko i energicznie ugniatać. Ciasto rozprowadzić równomiernie po tartownicy o średnicy 22 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem i odstawić na 20 min do lodówki. Następnie upiec ciasto w temperaturze 180°C przez 25-35 min. Do małej miseczki włożyć daktyle, zalać je wrzątkiem i odstawić na 10 min, aż rozmiękną. Do dużej miski dodać twaróg, masło orzechowe, erytrytol oraz resztę ksylitolu i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać banana, namoczone daktyle (oraz jeśli używamy - sos karmelowy) i powoli blendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli blender nie będzie mógł sobie poradzić z gęstością masy - można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. Masę odstawić do lodówki na ok. 10 minut. Kiedy spód będzie już zimny - wyłożyć na niego masę i równomiernie rozprowadzić. Natępnie rozpuścić gorzką czekoladę w łaźni wodnej (np. zrobionej z garnka, w którym gotujemy wodę i położonej na nim miski, w której roztapia się czekolada) lub mikrofalówce przez ok. 2 minuty. Posypać tartę orzechami arachidowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto snickers najlepiej smakuje schłodzone 🙂

Wskazówki i komentarze:

  • Zamiast mieszanki ksylitolu i erytrytolu można użyć tylko jednego ze słodzików. Ja lubię stosować je razem, ponieważ ksylitol zawiera 240 kcal w 100 g i jest bardzo słodki, natomiast erytrytol nie dostarcza kilokalorii wcale, jednak jest mniej słodki.
  • Syrop zero kalorii, jak możemy się domyślić, nie należy do najbardziej naturalnych składników w diecie. W tym przypadku użyłam go ze względu na nadanie ładnej barwy masie oraz lekkiego karmelowego posmaku. Nie uważam, aby sporadyczne jego użycie było czymś złym - w naszej diecie bywają gorsze rzeczy 🙂
  •  Mój narzeczony stwierdził, że nie do końca pasuje mu połączenie twarogu z orzechami. Ja osobiście uwielbiam tego typu rzeczy na słodko, a do tego przekonuje mnie makro tego deseru. Oczywiście można byłoby zamiast twarogu użyć np. gęstej śmietanki lub serka mascarpone, jednak wartość kaloryczna i zawartość białka nie byłaby już tak korzystna. 

Wartości odżywcze 1 z 10 porcji (130 g):

Energia335 kcal
Białko16,6 g
Węglowodany25,5 g
Tłuszcze18,3 g
Błonnik2,2 g

Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało ciasto snickers 🙂

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Jeśli decyduję się tylko na ksylitol, to mogę go dać 150g? Żeby nie było za słodko.
    I czy mogę pominąć banana (jakoś w każdym cieście, do którego go dodam, dla mnie zdominuje smak całości) oraz daktyle (o ile mieszanka daktyli, masła orzechowego i gorzkiego kakao z innego przepisu - na ciasto snickers - była REWELACYJNA jako spód, to druga połowa daktyli, która miała tam robić za karmel, jakoś nam zupełnie nie podpasowała i teraz się trochę boję dodawania ich do masy twarogowej, żeby nie było tego samego efektu)? I jeśli tak, to czy należy te składniki czymś zastąpić czy np. użyć więcej twarogu? 🙂

    1. Można dodać oczywiście 150 g ksylitolu 🙂 Co do reszty pytań - trzeba próbować. Ja nie robiłam takich zamian, więc nie odpowiem jak wyjdzie i co dać zamiast nich 🙂

Skomentuj Jakub Mielniczuk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross