Tort oreo, czyli połączenie niskokalorycznej, kremowej tarty ze słodkimi ciasteczkami Oreo. Ostatnimi czasy bardzo lubię takie połączenia, które mają w sobie pełnowartościowe składniki oraz malutki niedietetyczny dodatek, który uatrakcyjnia całe danie. Dzięki temu zyskujemy równowagę stawiając fundamenty diety na wartościowych produktach i uzupełniając je odrobiną rozpusty 🙂 Zapraszam Was na mój najnowszy przepis, który stanowi świetny dodatek do kawy lub danie popisowe na przyjęcie z przyjaciółmi!
Składniki:
- 500 g twarogu chudego,
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego,
- 180 g ksylitolu,
- 150 g mąki orkiszowej,
- 75 g oleju kokosowego,
- 75 g daktyli,
- 50 g masła orzechowego,
- 2 żółtka jaj,
- 4 łyżki żelatyny,
- 1 łyżka kakao,
- 50 ml wody,
- aromat waniliowy,
- 3 ciasteczka oreo i orzechy włoskie do posypania,
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia. Dodajemy kakao, żółtka jaj i 30 g ksylitolu. Ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z malaksera i ugniatamy chwilę aż do całkowitego połączenia. Owijamy folią i chowamy do lodówki na pół godziny.
Twaróg i jogurt naturalny blendujemy dokładnie tak, aby nie było grudek. Dodajemy 150 g ksylitolu i ekstrakt waniliowy.
Połowę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, chwilę mieszamy. Dodajemy do twarogu i dokładnie miksujemy.
Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy. Do wrzącej wody wsypujemy daktyle i gotujemy, aż będą bardzo miękki i zaczną się rozpadać. Odsączamy daktyle i odstawiamy do ostygnięcia. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i drugą połowę żelatyny. Blendujemy dokładnie do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do tartownicy i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wykładamy karmel z daktyli i masła orzechowego. Chowamy do lodówki by stężało. Po ok. 1 godzinie na górę wykładamy twaróg i ponownie chowamy do lodówki - tym razem na godzinę lub do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie nasze ciasto jest już zastygnięte i gotowe do jedzenia 🙂 Ciasto dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi oraz ciasteczkami oreo. Smacznego!
Wartości odżywcze 1 z 10 porcji:
Wartość energetyczna | 291,9 kcal |
Białko | 16,1 g |
Węglowodany | 28,2 g |
Tłuszcze | 12,1 g |
Błonnik | 2 g |
A ja po prostu podziękuję za Twoje przepisy, tego mi było trzeba
bardzo mi miło!
Czym można zastąpić masło orzechowe (uczulenie na orzechy)?
Spróbowałabym z olejem kokosowym. Chyba, że masz uczulenie tylko na orzeszki ziemne to najbezpieczniej próbowałabym po prostu z innym masłem np. z nerkowców.
Jaka ma byc srednica tortownicy? 🙂
24 cm
Czym można zastąpić mąkę orkiszową? Jestem na diecie bezglutenowej.
Zastąpiłabym ją mąką ryżową. Powinno wyjśc bez zmian 🙂
Spód wyszedł mi strasznie twardy, co poszło nie tak ?
Ciężko mi niestety strzelać w próżnię, bo nie wiem co i jak dokładnie robiłaś, aby Ci pomóc. Niemniej tego rodzaju spody mają tendencję do bycia twardymi, więc może następnym razem pomoże zmniejszenie ilości składników, aby spód wyszedł cieńszy.
dziękuję 🙂
Czym można zastąpić ksylitol? nada się odżywka białkowa?
Tak 😉 będzie jeszcze bardziej wypasione w białko, ale jeśli chodzi o słodkość to odzywka da radę
Proszę mi powiedzieć czy żelatyna wcześniej ma być zrobiona wg przepisu na opakowaniu czy do przepisu dodajemy sam proszek?
Żelatyna przyrządzona według przepisu i dodana w formie płynnej 😉
Jakim olejem możemy zastąpić olej kokosowy?
Rzepakiem 😉
Przepis bardzo mi się podoba a czy sprawdzi się też mąka żytnia do wypieku spodu?
Myślę, że bez problemu choć może być nieco bardziej kruchy 😉
Czym można zastąpić ksylitol oprócz odżywki białkowej?