Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Tort oreo, czyli połączenie niskokalorycznej, kremowej tarty ze słodkimi ciasteczkami Oreo. Ostatnimi czasy bardzo lubię takie połączenia, które mają w sobie pełnowartościowe składniki oraz malutki niedietetyczny dodatek, który uatrakcyjnia całe danie. Dzięki temu zyskujemy równowagę stawiając fundamenty diety na wartościowych produktach i uzupełniając je odrobiną rozpusty 🙂 Zapraszam Was na mój najnowszy przepis, który stanowi świetny dodatek do kawy lub danie popisowe na przyjęcie z przyjaciółmi!

tort oreo

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i mieszamy do połączenia. Dodajemy kakao, żółtka jaj i 30 g ksylitolu. Ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z malaksera i ugniatamy chwilę aż do całkowitego połączenia. Owijamy folią i chowamy do lodówki na pół godziny.

Twaróg i jogurt naturalny blendujemy dokładnie tak, aby nie było grudek. Dodajemy 150 g ksylitolu i ekstrakt waniliowy.
Połowę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, chwilę mieszamy. Dodajemy do twarogu i dokładnie miksujemy.

Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy. Do wrzącej wody wsypujemy daktyle i gotujemy, aż będą bardzo miękki i zaczną się rozpadać. Odsączamy daktyle i odstawiamy do ostygnięcia. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i drugą połowę żelatyny. Blendujemy dokładnie do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do tartownicy i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wykładamy karmel z daktyli i masła orzechowego. Chowamy do lodówki by stężało. Po ok. 1 godzinie na górę wykładamy twaróg i ponownie chowamy do lodówki - tym razem na godzinę lub do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie nasze ciasto jest już zastygnięte i gotowe do jedzenia 🙂 Ciasto dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi oraz ciasteczkami oreo. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 z 10 porcji: 

Wartość energetyczna291,9 kcal
Białko16,1 g
Węglowodany28,2 g
Tłuszcze12,1 g
Błonnik2 g
magnifiercross