Zastanawiasz się, jak gotować szybko i zdrowo? Dobre pytanie! 😉 Tu nie chodzi o szukanie wymówki. Refleksja "czy mam czas na dietę?" nie jest pozbawiona sensu, ponieważ wiele osób chce nam wmówić, że w zdrowym odżywianiu powinniśmy zwracać uwagę na każdy szczegół. Idealnie byłoby przecież, gdyby każdy miał czas przygotowywać 5 dobrze zbilansowanych, zróżnicowanych i urozmaiconych posiłków dziennie. Jednak czy trzeba spędzać cały dzień w kuchni, aby nasze posiłki były zdrowe? Jak poradzić sobie z dietą, aby nie była dodatkowym źródłem stresu w obliczu codziennych obowiązków? Jak gotować szybko i zdrowo? Poniżej przedstawiam sprawdzone patenty 🙂
Jak gotować szybko i zdrowo?
1. PLANUJ DIETĘ NA KAŻDY DZIEŃ
Kartka, długopis i 5 minut spędzonych przy stole w kuchni może uratować nasze marzenia o zmianie nawyków żywieniowych 🙂 O wiele łatwiej będzie zapanować nad dietą w kolejnym dniu, jeśli wyraźnie ustalimy ilość i wygląd naszych posiłków dzień wcześniej. Przy planowaniu swojego jadłospisu koniecznie weźmy pod uwagę:
- produkty, które mamy w lodówce,
- ilość czasu, jaką możemy wygospodarować w ciągu dnia na przygotowanie posiłków
- oraz nasze możliwości kulinarne.
Mając niewielki zapas czasu możemy zaplanować posiłki tak, aby raz przygotowany produkt był użyty w kilku posiłkach np:. kasza jaglana może być podstawą śniadania w formie budyniu z kaszy jaglanej z ulubionymi owocami, następnie wystąpić w obiedzie, jako dodatek do mięsa i surówki, a w kolacji może być częścią sałatki na bazie warzyw. Tak sprawna organizacja jest jednak możliwa tylko wtedy, jeśli przemyślimy wszystko dzień wcześniej. A zatem, jak gotować szybko i zdrowo? - zacznij od planowania 😉
2. GOTUJ POSIŁKI DZIEŃ WCZEŚNIEJ
Jeśli pomimo rozpisanego planu nie znajdujesz czasu na gotowanie, rozwiąż ten problem dzień wcześniej 🙂 Przygotowywanie wszystkich posiłków wieczorem może skutecznie powstrzymać wszelkie wymówki i zachcianki, które pojawiają się w obliczu głodu. Przygotowane posiłki można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, czyli wszędzie tam, gdzie może nas złapać mały głód. Bez wcześniejszego przygotowania w takich chwilach najczęściej pędzimy do sklepu i chwytamy za słodkie przekąski, hot dogi, drożdżówki lub ciasteczka owsiane, które nasycą nas najwyżej na pół godziny. Z posiłkami czekającymi w torebce ten problem znika. A jeśli w trakcie dnia okaże się, że jednak możesz pozwolić sobie na posiłek w domu, to nic nie szkodzi, bo on będzie już na Ciebie czekał.
A o tym jak być sytym na dłużej rozmawiałam z Damianem Parolem w odcinku mojego podcastu!
3. ZAOPATRZ SIĘ W POJEMNIKI NA JEDZENIE
Czyli zrób krok, który wynika z poprzedniego punktu. Będąc w posiadaniu poręcznych pojemników możesz zabrać ze sobą omlety, krokiety, pulpety i wszelkie inne potrawy, których nie jesteś w stanie znaleźć na szybko w sklepie. W wyborze pojemnika kieruj się tym, aby miał on zatrzaski na wszystkich ściankach, a na obramowaniach wieczka były gumowe zakończenia. Te dwie cechy zagwarantują szczelność pojemników i uchronią przed powodzią w torbie. Ja osobiście korzystam z tych pojemników i jestem bardzo zadowolona 🙂
A przepis na szybkie omlety idealne do pudełka znajdziesz tutaj: 3 sprawdzone przepisy na omlety białkowe
4. ZAMRAŻAJ PÓŁPRODUKTY
Lubisz warzywa strączkowe, ale rezygnujesz z nich na myśl o długim moczeniu i gotowaniu? A może lubisz własnoręcznie robione pulpeciki, ale ich przygotowanie jest zbyt czasochłonne? Zrób to raz, a porządnie! Namocz dużą ilość nasion, ugotuj je hurtem, ostudź, spakuj w woreczki wielokrotnego użytku po 100 g i hop, do zamrażalnika. Tak przygotowana cieciorka lub fasola po wyciągnięciu jest gotowa praktycznie w 10 minut. Tak samo możesz działać z kotletami z fasoli, pulpetami z indyka, ciasteczkami z ksylitolem czy własnoręcznie upieczonym chlebkiem z kaszy gryczanej. Dobrze przygotowany zamrażalnik jest w stanie uratować naszą dietę w nawet najbardziej zapracowany dzień, ponieważ podgrzanie tak przygotowanego jedzenia nie zajmuje z reguły więcej niż 10 minut.
5. KORZYSTAJ Z DAŃ JEDNOGARNKOWYCH
Przygotowywanie dania składającego się z wielu różnych składników często wymaga pracochłonnej obróbki. Przy okazji musimy jednocześnie korzystać z patelni, garnków, misek i talerzy, które ktoś w końcu będzie musiał umyć... 🙂 Antidotum na brak czasu i chęci do zmywania mogą być dania jednogarnkowe, dzięki którym przygotujesz obiad dwa razy szybciej. Podstawą dania jednogarnkowego powinny być dowolnie wybrane warzywa (najlepiej zawsze sprawdzają się cukinia, pomidory, papryka, bakłażan i marchewka), które możemy po prostu pokroić w kostkę i ugotować w jednym garnku. Jako dodatek węglowodanowy idealnie sprawdzi się ryż, makaron bądź ulubiona kasza, oliwa z oliwek bądź olej kokosowy, jako element tłuszczowy i pełnowartościowe białko w postaci mięsa, ryb, strączków czy jaj. Danie jednogarnkowe możemy podzielić na kilka porcji, a w wyjątkowo trudnych przypadkach nawet na kilka dni 🙂
PODSUMOWANIE - jak gotować szybko i zdrowo?
Zdrowa dieta nie musi oznaczać perfekcji w każdym calu. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim umiejętność ustalenia priorytetów i znalezienia kompromisów pomiędzy jakością diety a dostępnym czasem. Powyższe sposoby - choć bardzo proste - wprowadzone do kuchni na stałe pozwolą zaoszczędzić mnóstwo czasu! A jeśli potrzebujesz pomocy w budowaniu nowego nawyku gotowania w domu, to koniecznie sprawdź mój Workbook 😉 Stworzyłam go specjalnie dla osób, które:
- Chcą trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe
- Pragną dobrze czuć się w swoim ciele i mieć dobrą relację z jedzeniem
- Chcą poznać siebie i swoje potrzeby, co pozwoli im żyć w zgodzie ze sobą
- Pragną prowadzić zdrowy styl życia na własnych zasadach
SZkoda tylko naszej planety przy pojemnikach jednorazowych zachęcam jednak do pojemników wielokrotnego użytku
Absolutnie też takie polecam i o takich jest mowa w artykule 😉
Nie wpadłam na to, ze strączki można przygotować hurtowo i zamrozić;) to jest świetny pomysł i duuuzo zaoszczędzonego czasu. Muszę wprowadzić ten pomysl w życie:)
bardzo dobre wskazówki, korzystam ze wszystkich. tylko jak robię jadłospis-to robię na cały tydzień, od razu listę zakupów. czasem oczywiście coś tam się przesunie ale jakby co-plan jest 😉
Jeżeli chodzi o pojemniki to ja poszedłem o krok dalej - zamówiłem sobie jednorazowe (takie jak w popularnych dietetycznych cateringach), więc nie trzeba ich nawet myć czy zabierać ze sobą do domu. Po posiłku po prostu lądują w koszu 🙂 Świetny artykuł i porady 🙂
eko kolo xD