W 49. odcinku mojego podcastu spotykam się z Violą Urban. W mojej opinii Viola to prawdziwa mistrzyni kulinariów 🙂 Dzieli się z nami praktycznymi poradami, jak gotować na diecie roślinnej. Odsłuchaj nagrania, aby dowiedzieć się:
- Czy komponowanie diety bez mięsa jest trudne
- Gdzie szukać inspiracji kulinarnych
- Jak zamieniać mięso, aby posiłek roślinny sycił i dobrze smakował
- W jaki sposób zwiększyć smakowitość roślinnych potraw
- Skąd czerpać białko na diecie roślinnej
- W jaki sposób dobrze i smacznie przyrządzać strączki
- Jak przygotować tofu
- Dlaczego warto wypróbować nieaktywne płatki drożdżowe
- Co to jest sól czarna i kala namak oraz jak korzystać z nich w swojej kuchni
- Jak podejść do kwestii tłuszczu w swojej diecie i czy unikać smażenia
- W jaki sposób łączyć smaki i czy istnieje "ostry smak"
- Które zioła i przyprawy warto mieć w swojej kuchni
- Jakie zamienniki jajka używać
- Jak ułatwiać sobie gotowanie
- Dlaczego warto włączyć zupy do swojej diety - szczególnie w okresie jesienno-zimowym!
- Jak zrobić pyszny żurek i rosół wegański
Rozmawiamy też o fleksitarianizmie, inspiracjach kulinarnych i znaczeniu naszych codziennych wyborów konsumenckich. Viola opowiada również o jadłospisach, które układa. Obecnie pracuje nad e-bookiem inspirowanym kuchnią grecką. Już nie mogę się go doczekać!
Wpadnijcie też na profile Violi w social mediach:
IG: https://www.instagram.com/viola_okiem_dietetyka/
FB: https://www.facebook.com/OkiemDietetyka/
Pinterest: https://pl.pinterest.com/okiemdietetyka/
Strona: https://okiemdietetyka.pl/
Zapraszam też na moje profile:
IG: https://www.instagram.com/magda.wiemcojem/
FB: https://www.facebook.com/wiemcojem1/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCBypz7Wb6VPJZf8HfyCFOYA