Baton Mars zawsze kojarzył mi się z ogromną ilością cukru. Szczerze mówiąc, po odzwyczajeniu się od słodkiego smaku, jest on dla mnie praktycznie nie do przełknięcia. Mimo wszystko (gdyby odjąć nieco słodyczy) jego smak to bardzo fajne i niepowtarzalne połączenie karmelu i nugatu, które kusi czasem ze sklepowych półek. Z tego względu postanowiłam przekształcić go na wersję z mniejszym posmakiem cukru i oczywiście o obniżonej kaloryczności! Prawie 100 kcal mniej, ale
Składniki:
Na nugatowy spód:
- 120 g mąki kokosowej*,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżka miodu,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku karmelowym**,
- 80 g masła orzechowego,
- opcjonalnie mleko,
Na karmelowe nadzienie:
- 150 g suszonych daktyli,
- 40 g masła orzechowego,
- woda,
Na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady,
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz kakao. Przygotowujemy masło orzechowe, jeśli stało w niskiej temperaturze i nie jest płynne, podgrzewamy je aby uzyskać taką konsystencję. Następnie dodajemy masło orzechowe do suchych składników i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, należy powoli dolewać po odrobinie mleka, aż masa uzyska konsystencję kruchego ciasta które będzie można zagnieść.
- Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm i odstawiamy do lodówki.
- Daktyle przesypujemy do średniej wielkości garnka i zalewamy je wodą tak, aby przykryła daktyle w całości. Gotujemy na małym ogniu, aż daktyle zaczną się rozpadać, będą bardzo miękkie i zaczną tworzyć płynną masę. Czas gotowania to ok. 40 min. Do rozgotowanych i ostudzonych daktyli dodajemy następnie masło orzechowe i razem blendujemy.
- Masę karmelową wylewamy na spód i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu batony będą bez problemu zachowywać formę bez zamrażalnika, jednak zamrożenie jest niezbędne aby pokryć je gorzką czekoladą 🙂
- Pod koniec mrożenia uruchamiamy kąpiel wodną (garnek z wodą postawiony na gazie oraz miskę blaszaną do której wkładamy czekoladę) i rozpuszczamy gorzką czekoladę.
- Wyciągamy zamrożoną masę i kroimy je na wąskie batony. Polewamy je z dwóch stron gorzką czekoladą, a kiedy zastygną wstawiamy do lodówki lub jemy od razu po zrobieniu.
Wskazówki:
- Z podanych propocji wychodzi aż 17 batonów o masie ok. 50 g. Jeśli chcecie zrobić ich mniej, możecie podzielić ilość składników na dwa lub trzy.
- *Mąkę kokosową możecie zrobić samodzielnie w domu np. z tego przepisu.
- **Jeżeli nie macie odżywki białkowej, możecie ją wymienić na dodatkowe 40 g mąki kokosowej i 30 g ksylitolu, jednak zmieni to zawartość makroskładników w porcji.
Wartości odżywcze w jednym batonie (50 g):
Tradycyjny Mars | Dietetyczny Mars | |
Wartość energetyczna | 212 kcal | 160 kcal |
Białko | 1,7 g | 5,4 g |
Węglowodany | 33 g | 13,9 g |
Tłuszcze | 8 g | 8,3 g |
Inne wpisy z tej kategorii:
Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Moje dziecko nie chce jeść słodkości w gorzkiej czekoladzie - bo za gorzkie - czym mogłabym mu trochę przysłodzić, do czasu aż organizm się nie przyzwyczai?. Chyba czekolada mleczna nie wchodzi w grę?
Jeśli będzie jej niedużo to nic wielkiego się nie stanie. Niemniej poszukałabym po prostu firmy, która ma najmniej gorzką gorzką czekoladę. Ja osobiście również nie przepadam za mocno gorzkimi czekoladami i u mnie sprawdza się taka czerwona z lidla (chyba Bellarom)
Czy batoniki są odpowiednie dla 3 - letniego dziecka? Pytam pod kątem odżywki białkowej. Na stronie odżywki białkowej wyczytałam, że jest ona niewskazana dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Czy może się Pani dlaczego?
Ze względów bezpieczeństwa bym ją pominęła. Nie ma danych na ten temat czy odzywki są bezpieczne dla dzieci, ponieważ żadna komisja bioetyczna nie wyraziłaby zgody na badania. Z tego powodu stosuje się po prostu zasadę szczególnej ostrożności. W teorii nie ma raczej przesłanek ku temu, że odżywka mogłaby szkodzić, ale zapobiegawczo się tego unika.
Bardzo smaczny przepis! Większości ludziom batony kojarzą się z ogromną ilością cukru i niezdrowym trybem życia. Umiejętny dobór składników, np. takich jak mąka kokosowa powoduje całkowitą zmianę dania, które jest bombą kaloryczną na bombę fit 🙂 Twoje przepisy na słodkości są bardzo oryginalne i przede wszystkim zdrowe, Udostępniam!
Bardzo mi miło! Dziękuję;)