fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
7 sierpnia 2018

Ptasie mleczko w dietetycznej wersji (prawie 70% kalorii mniej)

Ptasie mleczko to przysmak, przez który padło już wiele wakacyjnych i noworocznych postanowień. Jego lekka pianka w połączeniu z chrupiącą czekoladą daje niesamowitą przyjemność z jedzenia. Jest jednak jeden problem - jeden kawałeczek ptasiego mleczka to aż 52 kcal, a jedząc całe pięterko można spożyć prawie całe dziennie zapotrzebowanie na kalorie. Z tego powodu postanowiłam odczarować nieco złą sławę ptasiego mleczka i przygotować jego dietetyczną i wysokobiałkową wersję. Jego kaloryczność jest aż o 70 % niższa od tradycyjnej wersji!

PTASIE MLECZKO - SKŁADNIKI

  • 600 ml mleka,
  • 600 g jogurtu naturalnego gęstego light,
  • 35 g żelatyny
  • 70 g odżywki białkowej o smaku wanilii,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy garnek, do którego następnie wlewamy odmierzoną ilość mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, a kiedy mleko zaczyna się robić ciepłe - wsypujemy żelatynę i ksylitol i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W międzyczasie odstawiamy z gazu tak, aby nie doszło do zagotowania mleka i studzimy.

Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny i wsypujemy odżywkę białkową. Dokładnie blendujemy do połączenia składników. Jeśli nie macie odżywki białkowej, możecie ją zastąpić większą ilością ksylitolu i odrobiną aromatu waniliowego. Najlepiej przed schłodzeniem ptasiego mleczka, po prostu dodać taką ilość ksylitolu, aby smak Was satysfakcjonował.

Kiedy mleko ostygnie, mieszamy je z jogurtem i ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, aby masa się napowietrzyła. Foremkę o wymiarach 22x29 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą. Wlewamy do formy masę i wstawiamy do lodówki na 6 godzin (a najlepiej na całą noc).

Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wyciągamy zastygłe ptasie mleczko i kroimy na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 4 x 2 cm. Ptasie mleczko obtaczamy lub polewamy gorzką czekoladą i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia czekolady. Aby czekolada była bardziej błyszcząca i wolniej topiła się w palcach, można ją najpierw zatemperować.  Smacznego!

 WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G

 Zwykłe ptasie mleczkoBiałkowe ptasie mleczko
Energia436 kcal120 kcal
Białko2,8 g10 g
Węglowodany58,5 g11 g
Tłuszcz21,3 g4 g

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

      1. Tego niestety nie wiem, bo nie robiłam na skyrze. Ale zamieniłabym go 1:1 z jogurtem.

  1. Hej, a czym zastąpić odżywkę białkową? Nigdy jej nie stosowałam i właściwie nie odczuwam potrzeby jej kupienia, bo wiem, że poza tym przysmakiem jej nie zużyję.

    1. Można ją całkowicie pominąć 🙂 Zamiast niej jednak trzeba dodać coś co osłodzi mleczka i może to być ksylitol lub miód.

  2. Czym zastąpić mleko kokosowe? Jak kokosa i wszystko co z nim związane kocham, to mleka zdzierżyć nie mogę! Pozdrawiam ;)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross