Ciasto z truskawkami to jeden z najbardziej pożądanych przepisów w sezonie truskawkowym. I nic dziwnego - soczyste owoce w połączeniu z kremową masą i kruchym biszkoptem brzmią jak najlepszy deser, jaki można sobie wymarzyć. Abyście nie musieli odmawiać sobie tej przyjemności - postanowiłam stworzyć niskokaloryczną wersję najlepszego ciasta z truskawkami. Jeden kawałek dostarcza tylko 150 kcal i aż 13 g białka!
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek,
- 250 g twarogu chudego,
- 200 g serka ricotta,
- 3 jaja,
- 100 g ksylitolu,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
- 60 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej bez cukru,
PRZYGOTOWANIE
1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka, dodając stopniowo 50 g ksylitou. Następnie do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy.
2. Gdy masa będzie gotowa dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułą. Przelewamy do tortownicy o wymiarze 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy biszkopt.
3. Twaróg, ricottę oraz jogurt naturalny blendujemy w dużej misce. Dodajemy odżywkę białkową o smaku białej czekolady, pozostałe 50 g ksylitolu i dokładnie łączymy. W 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Chwilę studzimy i dodajemy do masy serowe po czym ponownie blendujemy. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
4. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i umieszczamy w blenderze. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozpuszczamy całe opakowanie galaretki truskawkowej oraz 1 łyżkę żelatyny w 100 ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy rozpuszczona galaretka wystygnie, łączymy ją z truskawkami i odstawiamy na później.
5. Na biszkopt wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż górna warstwa dobrze stężeje. Następnie wylewamy masę truskawkową i zostawiamy ciasto na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Przyozdabiamy ciasto świeżymi truskawkami i gotowe!
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W PORCJI (120 G)
Energia | 156,6 kcal |
Białko | 12,9 g |
Tłuszcze | 4,1 g |
Węglowodany | 15,8 g |
Do biszkoptu świetnie nadaje się mąka ziemniaczana. Wyrasta piękny puszysty biszkopt.
Czy mąka migdałowa nada się do tego biszkoptu?
Niestety nie - mąka migdałowa jest tłusta, więc biszkopt nie wyrośnie. Można ją zamienić na ryżową.
Chcę zrobić coś z tych super przepisów tylko zastanawiam się jaką odżywkę białkową należy kupić i gdzie? 🙂
Osobiście polecam odżywki SFD lub Allnutriton - najzwyklejszy WPC czyli koncentrat białek serwatkowych 😉 Dla użytku domowego jest to w zupełności wystarczająca opcja + smakowo są naprawdę super. https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html?device=c&gclid=EAIaIQobChMI-vmi5d_84AIVx8myCh1YzQq_EAQYBCABEgIDf_D_BwE Chyba gdzieś jeszcze uchował się nawet mój kod zniżkowy: magda10 który obniża cenę produków Allnutrition o 10% Osobiście polecam smaki: wanilia, biała czekolada i banan 🙂