fbpx
> Zapisz się < na bezpłatny webinar "Jak schudnąć bez diety, zakazów i restrykcji". 27.02, 20:00!
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
13 czerwca 2018

Lekkie ciasto z truskawkami - tylko 150 kcal w jednym kawałku!

Ciasto z truskawkami to jeden z najbardziej pożądanych przepisów w sezonie truskawkowym. I nic dziwnego - soczyste owoce w połączeniu z kremową masą i kruchym biszkoptem brzmią jak najlepszy deser, jaki można sobie wymarzyć. Abyście nie musieli odmawiać sobie tej przyjemności - postanowiłam stworzyć niskokaloryczną wersję najlepszego ciasta z truskawkami. Jeden kawałek dostarcza tylko 150 kcal i aż 13 g białka!

ciasto truskawkowe

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek,
  • 250 g twarogu chudego,
  • 200 g serka ricotta,
  • 3 jaja,
  • 100 g ksylitolu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej bez cukru,

PRZYGOTOWANIE

1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek.  W dużej misce ubijamy białka, dodając stopniowo 50 g ksylitou. Następnie do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy.

2. Gdy masa będzie gotowa dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułą. Przelewamy do tortownicy o wymiarze 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy biszkopt.

3. Twaróg, ricottę oraz jogurt naturalny blendujemy w dużej misce. Dodajemy odżywkę białkową o smaku białej czekolady, pozostałe 50 g ksylitolu i dokładnie łączymy. W 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Chwilę studzimy i dodajemy do masy serowe po czym ponownie blendujemy. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. 

4. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i umieszczamy w blenderze. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozpuszczamy całe opakowanie galaretki truskawkowej oraz 1 łyżkę żelatyny w 100 ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy rozpuszczona galaretka wystygnie, łączymy ją z truskawkami i odstawiamy na później.

5. Na biszkopt wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż górna warstwa dobrze stężeje. Następnie wylewamy masę truskawkową i zostawiamy ciasto na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Przyozdabiamy ciasto świeżymi truskawkami i gotowe!

SKŁADNIKI ODŻYWCZE W PORCJI (120 G)

Energia156,6 kcal
Białko12,9 g
Tłuszcze4,1 g
Węglowodany15,8 g
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Niestety nie - mąka migdałowa jest tłusta, więc biszkopt nie wyrośnie. Można ją zamienić na ryżową.

  1. Chcę zrobić coś z tych super przepisów tylko zastanawiam się jaką odżywkę białkową należy kupić i gdzie? 🙂

    1. Osobiście polecam odżywki SFD lub Allnutriton - najzwyklejszy WPC czyli koncentrat białek serwatkowych 😉 Dla użytku domowego jest to w zupełności wystarczająca opcja + smakowo są naprawdę super. https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html?device=c&gclid=EAIaIQobChMI-vmi5d_84AIVx8myCh1YzQq_EAQYBCABEgIDf_D_BwE Chyba gdzieś jeszcze uchował się nawet mój kod zniżkowy: magda10 który obniża cenę produków Allnutrition o 10% Osobiście polecam smaki: wanilia, biała czekolada i banan 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross