Lion to jeden najbardziej popularnych i lubianych batonów. O ile zjedzenie go raz na jakiś czas nie jest problemem, o tyle gdyby gościł w naszej diecie codziennie – jest dużą dawką niepotrzebnych składników, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i sylwetkę. Na szczęście zawsze można spróbować przygotować go w zdrowszej wersji z pełnowartościowych składników, które oprócz smaku wniosą do niego również wartości odżywcze. Taki właśnie jest dietetyczny baton Lion, który przygotowałam dla Was poniżej!

SKŁADNIKI NA 6 BATONÓW LION:

– 150 g daktyli,
– 1 miarka odżywki białkowej (30 g) (można zamienić na mleko w proszku lub pominąć),
– 70 g orzechów (nerkowce/arachidowe),
– 50 g gorzkiej czekolady (polewa),
– 25 g jagłów ekspandowanych,
– 2 małe kwadratowe wafle,

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle moczymy we wrzątku przez 30 minut. Nadmiar wody wylewamy, a daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszone orzechy, jagły i białko. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Przygotowujemy plastikowy pojemnik (lunchbox) i wykładamy go papierem śniadaniowym lub do pieczenia. Wafelki kroimy w podłużne paski. Do pojemnika nakładamy na spód 1/2 masy „lionowej”,  kładziemy wafelki i mrozimy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy, wykładamy resztę masy i ponownie mrozimy. W międzyczasie roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy masę z zamrażarki, kroimy i formujemy batony. Wycięte batony oblewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G

Masa jednego batona to ok. 60 g.

Tradycyjny Lion Fit Lion
Wartość energetyczna 482 kcal 406 kcal
Białko 4 g 15,8 g
Węglowodany 67,4 g 48 g
Tłuszcze 21,5 g 15,5 g
Błonnik 1,2 g 6,2 g

Obejrzyj bezpłatny webinar

"Jak skutecznie schudnąć dzięki zmianie nawyków żywieniowych"

Webinar dostępny tylko do 7.11