Lion to jeden najbardziej popularnych i lubianych batonów. O ile zjedzenie go raz na jakiś czas nie jest problemem, o tyle gdyby gościł w naszej diecie codziennie – jest dużą dawką niepotrzebnych składników, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i sylwetkę. Na szczęście zawsze można spróbować przygotować go w zdrowszej wersji z pełnowartościowych składników, które oprócz smaku wniosą do niego również wartości odżywcze. Taki właśnie jest dietetyczny baton Lion, który przygotowałam dla Was poniżej!
SKŁADNIKI NA 6 BATONÓW LION:
– 150 g daktyli,
– 1 miarka odżywki białkowej (30 g) (można zamienić na mleko w proszku lub pominąć),
– 70 g orzechów (nerkowce/arachidowe),
– 50 g gorzkiej czekolady (polewa),
– 25 g jagłów ekspandowanych,
– 2 małe kwadratowe wafle,
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle moczymy we wrzątku przez 30 minut. Nadmiar wody wylewamy, a daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszone orzechy, jagły i białko. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Przygotowujemy plastikowy pojemnik (lunchbox) i wykładamy go papierem śniadaniowym lub do pieczenia. Wafelki kroimy w podłużne paski. Do pojemnika nakładamy na spód 1/2 masy „lionowej”, kładziemy wafelki i mrozimy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy, wykładamy resztę masy i ponownie mrozimy. W międzyczasie roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy masę z zamrażarki, kroimy i formujemy batony. Wycięte batony oblewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie. Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G
Masa jednego batona to ok. 60 g.
Tradycyjny Lion | Fit Lion | |
Wartość energetyczna | 482 kcal | 406 kcal |
Białko | 4 g | 15,8 g |
Węglowodany | 67,4 g | 48 g |
Tłuszcze | 21,5 g | 15,5 g |
Błonnik | 1,2 g | 6,2 g |
nioch nioch robie dzisiaj;)