fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
26 kwietnia 2018

Dietetyczny baton Lion - przepis i wartości odżywcze

Lion to jeden najbardziej popularnych i lubianych batonów. O ile zjedzenie go raz na jakiś czas nie jest problemem, o tyle gdyby gościł w naszej diecie codziennie - jest dużą dawką niepotrzebnych składników, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i sylwetkę. Na szczęście zawsze można spróbować przygotować go w zdrowszej wersji z pełnowartościowych składników, które oprócz smaku wniosą do niego również wartości odżywcze. Taki właśnie jest dietetyczny baton Lion, który przygotowałam dla Was poniżej!

SKŁADNIKI NA 6 BATONÓW LION:

  • 150 g daktyli,
  • 1 miarka odżywki białkowej (30 g) (można zamienić na mleko w proszku lub pominąć),
  • 70 g orzechów (nerkowce/arachidowe),
  • 50 g gorzkiej czekolady (polewa),
  • 25 g jagłów ekspandowanych,
  • 2 małe kwadratowe wafle,

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle moczymy we wrzątku przez 30 minut. Nadmiar wody wylewamy, a daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszone orzechy, jagły i białko. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Przygotowujemy plastikowy pojemnik (lunchbox) i wykładamy go papierem śniadaniowym lub do pieczenia. Wafelki kroimy w podłużne paski. Do pojemnika nakładamy na spód 1/2 masy „lionowej”,  kładziemy wafelki i mrozimy przez 30 minut. Następnie wyjmujemy, wykładamy resztę masy i ponownie mrozimy. W międzyczasie roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy masę z zamrażarki, kroimy i formujemy batony. Wycięte batony oblewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki do czasu aż czekolada zastygnie. Smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G

Masa jednego batona to ok. 60 g.

 Tradycyjny LionFit Lion
Wartość energetyczna482 kcal406 kcal
Białko4 g15,8 g
Węglowodany67,4 g48 g
Tłuszcze21,5 g15,5 g
Błonnik1,2 g6,2 g

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Odzywka białkowa to przede wszystkim białko serwatkowe, czyli białko mleka. Generalnie nie rekomenduje się spożywania odżywek białkowym dzieciom, ale nie ze względu na ich szkodliwość, ale po prostu zalecenia, aby u dzieci przeważały nieprzetworzone produkty. Niemniej, odżywka jest bezpieczna dla dzieci i okazjonalnie można ją jak najbardziej stosować w wypiekach czy deserach 🙂

Skomentuj Magdalena Hajkiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross