Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo

Sernik cytrynowy na zimno z nutą tropikalnego mango idealnie współgra ze słodkim, ciasteczkowym spodem, który wręcz rozpływa się w ustach. W gorące dni mamy ochotę raczej na lekkie i orzeźwiające słodkości. Poszukujemy także mocno owocowych smaków, które przełamałyby słodycz deseru i współgrały z szalejącymi w powietrzu upałami. Wszystkie te wymagania postanowiłam uwzględnić w najnowszym przepisie stworzonym z myślą o miłośnikach lekkich deserów. Co tu dużo mówić! Musicie koniecznie spróbować sami zwłaszcza, że ciasto jest naprawdę banalne w przygotowaniu 🙂

sernik cytrynowy na zimno

Składniki na masę serową:

Składniki na spód:

Przygotowanie:

Dwie sztuki mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do miski, a resztę pozostawiamy do dekoracji. Następnie do miski dorzucamy twaróg, wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy ksylitol. Miksujemy wszystko na gładką masę. W międzyczasie gotujemy wodę, odlewamy 150 ml do których wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żelatynę do masy serowej i ponownie blendujemy przez krótki czas. Ciastka owsiane kruszymy, dodajemy do nich masło i mieszamy do połączenia składników. Na tortownicę o średnicy 16 lub 20 cm wykładamy spód i dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni dobrze ugniatając. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik posypujemy pozostałymi kawałkami mango i dekorujemy listkiem świeżej mięty. Smacznego!

magnifiercross