fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
7 sierpnia 2017

Sernik cytrynowy na zimno z mango. Przepis na orzeźwiający deser!

Sernik cytrynowy na zimno z nutą tropikalnego mango idealnie współgra ze słodkim, ciasteczkowym spodem, który wręcz rozpływa się w ustach. W gorące dni mamy ochotę raczej na lekkie i orzeźwiające słodkości. Poszukujemy także mocno owocowych smaków, które przełamałyby słodycz deseru i współgrały z szalejącymi w powietrzu upałami. Wszystkie te wymagania postanowiłam uwzględnić w najnowszym przepisie stworzonym z myślą o miłośnikach lekkich deserów. Co tu dużo mówić! Musicie koniecznie spróbować sami zwłaszcza, że ciasto jest naprawdę banalne w przygotowaniu 🙂

sernik cytrynowy na zimno

Składniki na masę serową:

  • 600 g chudego twarogu,
  • 2 sztuki mango,
  • 1 cytryna,
  • 5 łyżek ksylitolu (lub więcej wedle uznania),
  • 20 g żelatyny,
  • 150 ml wody,

Składniki na spód:

  • 100 g pełnoziarnistych ciasteczek owsianych,
  • 40 g masła,

Przygotowanie:

Dwie sztuki mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do miski, a resztę pozostawiamy do dekoracji. Następnie do miski dorzucamy twaróg, wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy ksylitol. Miksujemy wszystko na gładką masę. W międzyczasie gotujemy wodę, odlewamy 150 ml do których wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy żelatynę do masy serowej i ponownie blendujemy przez krótki czas. Ciastka owsiane kruszymy, dodajemy do nich masło i mieszamy do połączenia składników. Na tortownicę o średnicy 16 lub 20 cm wykładamy spód i dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni dobrze ugniatając. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik posypujemy pozostałymi kawałkami mango i dekorujemy listkiem świeżej mięty. Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Pełnoziarniste ciasteczka przygotowywałaś samodzielnie czy kupne ? Jeśli tak, to jakie polecasz ? 🙂

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross