Usłyszałam ostatnio, że białe michałki to produkt wyjątkowo alergiczny, bo ponoć szybko puchną od niego "boczki, uda i pośladki" 😀 Nic dziwnego... pojedynczy cukierek zawiera aż 90 kcal, a wiadomo, że ciężko skończyć na jednym. Z tego powodu postanowiłam odczarować nieco tą słodycz, aby można było się nią cieszyć nie tylko od święta.
No i cóż - muszę się Wam pochwalić, bo jest to chyba jeden z moich największych kulinarnych sukcesów. Tym razem udało mi się nie tylko odwzorować smak i wygląd tradycyjnych cukierków, ale również zmniejszyć kaloryczność aż o 180 kcal w 100 g! Oznacza to, że fit michałek może być wiernym towarzyszem każdej porannej kawki bez wyrzutów sumienia 🙂
Składniki:
- 125 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego) 7,5% tłuszczu,
- 45 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
- 30 g orzechów arachidowych (nieprażonych, niesolonych),
- 30 g oleju kokosowego,
- 30 g masła orzechowego,
- 30 g mleka w proszku (odtłuszczonego),
- 25 g erytrytolu
Przygotowanie:
Krok 1: Orzechy arachidowe drobno siekamy lub rozgniatamy w moździerzu. Mleko skondensowane podgrzewamy w niewielkim garnku, lecz nie dopuszczamy do wrzenia. Kiedy będzie gorące, dodajemy do niego mleko w proszku, erytrytol, orzechy arachidowe i połowę porcji oleju kokosowego i mieszamy, aż masa nieco zgęstnieje. Następnie dodajemy masło orzechowe, połowę porcji odżywki białkowej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2: Przygotowujemy niewielką foremkę w kształcie kwadratowym lub prostokątnym (ja robiłam porcję z podwójnej ilości składników i użyłam tradycyjnej keksówki), wykładamy ją folią spożywczą i dokładnie rozprowadzamy masę. Wstawiamy ją do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
Krok 3: W międzyczasie przygotowujemy polewę. W tym celu rozgrzewamy na patelni (na niewielkim ogniu) pozostałą część oleju kokosowego i dodajemy do niego resztę odżywki białkowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy z kuchenki, przelewamy do mniejszego naczynia i po ostygnięciu wkładamy do lodówki.
Krok 4: Wyjmujemy masę z zamrażalnika, odstawiamy na 10 minut po czym kroimy na prostokąty o długości 2,5 cm i szerokości 1,5 cm. Rozkładamy cukierki na desce i kolejno polewamy przygotowaną wcześniej "białą czekoladą". Z racji tego, że michałki są bardzo zimne, masa bardzo szybko zastyga i przybiera wygląd prawdziwej białej czekolady 🙂 Smacznego!
Fit Białe Michałki - Wartości odżywcze w 100 g:
Tradycyjne Białe Michałki | Fit Białe Michałki | |
Energia | 548 kcal | 367,3 kcal |
Tłuszcz | 33 g | 22,7 g |
Węglowodany | 51 g | 11,5 g |
Białko | 10 g | 24 g |
jak zrobić polewę jeśli nie chcę użyć odżywki białkowej? z samego oleju kokosowego?
Witam:) czym mogę zastąpić odżywkę białkową ? Nie stosuję jej
Można ją pominąć i dodać więcej czegoś słodzącego.
Będę próbować, dziękuję bardzo
witaj, uwielbiam Twoje brownie z fasoli, chodza za mna Michalki, ale nie nie mam dostepu do mleka w proszku. myslalam, by dorzucic wiecej odzywki ew maki kokosowej ale ile by wyszlo smaczne, pozdrawiam
Spróbowałabym z mąką kokosową w stosunku 1:1, bo wtedy jest szansa że zagęści tak samo 😉 Ale będzie to na pewno kwestia prób i błędów bo niestety nie jestem w stanie zagwarantować że wyjdzie po zamianie za pierwszym razem 😉