Usłyszałam ostatnio, że białe michałki to produkt wyjątkowo alergiczny, bo ponoć szybko puchną od niego „boczki, uda i pośladki” 😀 Nic dziwnego… pojedynczy cukierek  zawiera aż 90 kcal, a wiadomo, że ciężko skończyć na jednym. Z tego powodu postanowiłam odczarować nieco tą słodycz, aby można było się nią cieszyć nie tylko od święta.

No i cóż – muszę się Wam pochwalić, bo jest to chyba jeden z moich największych kulinarnych sukcesów. Tym razem udało mi się nie tylko odwzorować smak i wygląd tradycyjnych cukierków, ale również zmniejszyć kaloryczność aż o 180 kcal w 100 g! Oznacza to, że fit michałek może być wiernym towarzyszem każdej porannej kawki bez wyrzutów sumienia 🙂

białe michałkiSkładniki:

  • 125 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego) 7,5% tłuszczu,
  • 45 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
  • 30 g orzechów arachidowych (nieprażonych, niesolonych),
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 30 g masła orzechowego,
  • 30 g mleka w proszku (odtłuszczonego),
  • 25 g erytrytolu

Przygotowanie:

Krok 1: Orzechy arachidowe drobno siekamy lub rozgniatamy w moździerzu. Mleko skondensowane podgrzewamy w niewielkim garnku, lecz nie dopuszczamy do wrzenia. Kiedy będzie gorące, dodajemy do niego mleko w proszku, erytrytol, orzechy arachidowe i połowę porcji oleju kokosowego i mieszamy, aż masa nieco zgęstnieje. Następnie dodajemy masło orzechowe, połowę porcji odżywki białkowej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2: Przygotowujemy niewielką foremkę w kształcie kwadratowym lub prostokątnym (ja robiłam porcję z podwójnej ilości składników i użyłam tradycyjnej keksówki), wykładamy ją folią spożywczą i dokładnie rozprowadzamy masę. Wstawiamy ją do zamrażalnika na co najmniej godzinę.

Krok 3: W międzyczasie przygotowujemy polewę. W tym celu rozgrzewamy na patelni (na niewielkim ogniu) pozostałą część oleju kokosowego i dodajemy do niego resztę odżywki białkowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy z kuchenki, przelewamy do mniejszego naczynia i po ostygnięciu wkładamy do lodówki.

Krok 4: Wyjmujemy masę z zamrażalnika, odstawiamy na 10 minut po czym kroimy na prostokąty o długości 2,5 cm i szerokości 1,5 cm. Rozkładamy cukierki na desce i kolejno polewamy przygotowaną wcześniej „białą czekoladą”. Z racji tego, że michałki są bardzo zimne, masa bardzo szybko zastyga i przybiera wygląd prawdziwej białej czekolady 🙂 Smacznego!

 

Fit Białe Michałki – Wartości odżywcze w 100 g:

Tradycyjne Białe Michałki Fit Białe Michałki
Energia 548 kcal 367,3 kcal
Tłuszcz 33 g 22,7 g
Węglowodany 51 g 11,5 g
Białko 10 g 24 g