Czy bita śmietana może być fit? Oczywiście, że tak! Zwłaszcza jeśli bitą śmietanę zrobimy bez użycia śmietany 🙂 Do jej przygotowania potrzebujemy tylko dwóch składników i trzech minut ubijania mikserem. To wydaje się aż zbyt proste, aby mogło być prawdzie 😉
SKŁADNIKI:
- 250 g serka ricotta,
- 3 łyżki ksylitolu,
Ricottę i ksylitol umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy ok. 3-5 minut, aby składniki się połączyły, a "bita śmietana" nabrała puszystości.
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G:
Energia: 186 kcal
Białko: 11,3 g
Węglowodany: 6 g
Tłuszcze: 13 g
Skład: ser ricotta(serwatka z mleka, śmietanka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) ksylitol
DLA PORÓWNANIA WARTOŚCI ODŻYWCZE ŚMIETANY ZE SKLEPU:
Energia: 231 kcal
Białko: 2,5 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 17 g
Skład: śmietanka 82 %, syrop glukozowy, cukier, mleko w proszku, emulgatory: E 471, E 472 a, stabilizatory: E 339, E 407, aromat: wanilina, gaz nośny: E 942.
[dropshadowbox align="none" effect="lifted-both" width="auto" height="" background_color="#ffffff" border_width="1" border_color="#dddddd" ]SER RICOTTA
To miękki, niedojrzewawający ser twarogowy o wysokiej zawartości białka. Ser ricotta jest dobrym źródłem białka serwatkowego o wysokiej przyswajalności (znanego również z odżywek dla sportowców) oraz wapnia- 272 mg/100 g, czyli ponad 2 razy więcej niż w mleku krowim. Ser ricotta znajdzie zastosowanie w kuchni zarówno w daniach na słodko, jak i na słono.[/dropshadowbox]
Smacznego! 🙂
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery
Ciekawy przepis na zdrowszą wersję bitej śmietany napewno wypróbuję