Magdalena Hajkiewicz
19 stycznia 2018

Fit Bounty - klasyczny baton w nowoczesnym wydaniu!

Batoniki Bounty mają to do siebie, że zawierają dość sporą ilość kalorii. Oprócz tego są niestety bardzo bogate w cukry proste, co w połączeniu z tłuszczem daje tykającą bombę kaloryczną. Aby nieco odczarować ich wizerunek, postanowiłam przygotować je w nieco odchudzonej wersji. Efektem tej pracy są batoniki, które praktycznie nie zawierają węglowodanów (tylko 5 g w batonie o wadze 50 g) i mają obniżoną wartość kaloryczną. Co więcej, chodzą słuchy, że smakiem nie różnią się od oryginału. Ale będzie najlepiej, jeśli sprawdzicie to sami 🙂

fit bounty

Składniki

- 200 g wiórek kokosowych,
- 50 g oleju kokosowego,
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym*,
- 50 g erytrytolu**,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),

* zamiast odżywki białkowej można dodać podwójną porcję erytrytolu - wówczas zmieni się nieco kaloryczność oraz zawartość makroskładników w batonie,
** erytrytol można z kolei wymienić na ksylitol lub miód. Trzeba mieć jednak na uwadze, że w przypadku miodu kaloryczność oraz zawartość węglowodanów w porcji znacznie wzrośnie,

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy dwa naczynia - dużą miskę oraz niewielki garnuszek. Do dużej miski wsypujemy  wiórki kokosowe i erytrytol, po czym dokłądnie mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy do niego olej i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Zawartość garnuszka dokładnie mieszamy, aż dojdzie do wrzenia i zestawiamy z gazu do ostygnięcia. Płynne składniki wlewamy do wiórek kokosowych, dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy wąskie batoniki o wadze ok. 50 g. Układamy je na desce lub talerzu i wkładamy do lodówki na godzinę. Batoniki wyjmujemy z lodówki, roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polewamy. Ponownie chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!

Wartość odżywcza (w 100 g)

Zwykłe Bounty Fit Bounty
Wartość energetyczna 487 kcal 378 kcal
Węglowodany 58,9 g 9,7 g
Białko 3,7 g 9,2 g
Tłuszcze 25,7 g 32,4 g

E-book „Desery Fit – wydanie zimowe”

Zapraszam również do pobrania najnowszego e-booka z 20 najlepszymi przepisami na fit desery! 🙂  Link znajdziecie poniżej:


Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

 

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Proszę o informację ile to miarka i czy tą odżywkę białkową moge zastąpić białkiem w proszku?

  2. Haj 🙂 a co w przypadku jak masa wyszła za wodnista. Niby dodałam wszystko wg przepisu, jednak po godzinie w lodowce ciagle jest dość płynne (niby trzyma się w miejscu ale nie da się tego podnieść). Czy na etapie tworzenia masy jak widzę, ze jest za wodniste można coś dodać, żeby to bardziej spiąć?

    1. Więcej wiórków kokosowych powinno pomóc, ewentualnie warto dodać po prostu trochę miodu, który pozwoli zlepić masę 😉

  3. […] Fit Bounty było dobre, ale tym przepisem przeszłam sama siebie! W mojej kuchni powstał właśnie najprawdziwszy Snickers! Przygotowałam go bez pieczenia, bez dodatku cukru i z samych naturalnych składników. Ledwie zdążyłam zrobić, a już połowa zniknęła w brzuchach recenzentów.  Na szczęście mówią, że jedno z lepszych jakie do tej pory zrobiłam, więc chyba im ufam  […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross