Magdalena Hajkiewicz
3 marca 2017

Ciasteczka owsiane w 20 minut (bez cukru)

Czy może być coś lepszego niż słodkie ciasteczko do kawy? Dwa słodkie ciasteczka do kawy! A jeszcze lepiej jak ani jedno, ani drugie nie zawiera cukru 🙂 Powyższe kryteria spełniają moje nowe ciasteczka owsiane, które przygotowałam na bazie erytrytolu- zamiennika cukru, który nie jest metabolizowany a tym samym nie dostarcza kalorii.

ciasteczka owsianeSkładniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki erytrytolu,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70 % kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na początku siekamy orzechy i drobno siekamy żurawinę. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, jaja, erytrytol, masło orzechowe i proszek do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możemy dolewać niewielkie ilości wody, aż ciasto będzie całkowicie zagniecione. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie ciasteczka i wykładamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 min w temperaturze 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej i polewamy gotowe ciasteczka. Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

      1. Witam A jakie wychodzę te ciasteczka? Bo ja uważam że powinny być takie kruche mi niestety wyszły bardziej gumowe miękkie. Nie wiem czy coś mogło pójść Nie tak heh

      2. Niestety nie będą idealnie kruche, bo aby były - musiałyby mieć dużo więcej tłuszczu 😉 Mi nie wychodziły gumowate, więc może odrobinę dłużej potrzymaj je w piekarniku? Niestety często sporo od tego zależy jaki mamy sprzęt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross