Czy może być coś lepszego niż słodkie ciasteczko do kawy? Dwa słodkie ciasteczka do kawy! A jeszcze lepiej jak ani jedno, ani drugie nie zawiera cukru 🙂 Powyższe kryteria spełniają moje nowe ciasteczka owsiane, które przygotowałam na bazie erytrytolu- zamiennika cukru, który nie jest metabolizowany a tym samym nie dostarcza kalorii.

ciasteczka owsianeSkładniki:
– 2 szklanki płatków owsianych,
– 1,5 szklanki mąki,
– 2 jaja,
– 3/4 szklanki erytrytolu,
– 4 łyżki masła orzechowego,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 3 łyżki żurawiny,
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70 % kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na początku siekamy orzechy i drobno siekamy żurawinę. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, jaja, erytrytol, masło orzechowe i proszek do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możemy dolewać niewielkie ilości wody, aż ciasto będzie całkowicie zagniecione. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie ciasteczka i wykładamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 min w temperaturze 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej i polewamy gotowe ciasteczka. Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery