Magdalena Hajkiewicz
22 listopada 2016

Ciasto snickers [bez cukru]

Fit Bounty było dobre, ale tym przepisem przeszłam sama siebie! W mojej kuchni powstało właśnie ciasto Snickers! Przygotowałam go bez pieczenia, bez dodatku cukru i z samych naturalnych składników. Ledwie zdążyłam zrobić, a już połowa zniknęła w brzuchach recenzentów.  Na szczęście mówią, że jedno z lepszych jakie do tej pory zrobiłam, więc chyba im ufam 🙂

ciasto snickersSkładniki:
- 200 g daktyli,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 5 łyżek masła orzechowego,
- 150 g kaszy jaglanej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 100 g orzeszków ziemnych,

Przygotowanie: 
Produkcję ciasta rozpoczynamy od ugotowania, wcześniej wypłukanej, kaszy jaglanej. W tym celu przygotowujemy 150 g kaszy jaglanej, którą gotujemy w dwa razy większej objętości wody do całkowitego jej wchłonięcia. Do ugotowanej kaszy dodajemy 5 łyżek ksylitolu, blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.  W międzyczasie zalewamy daktyle wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut, aż nieco zmiękną. Następnie odsączamy je i dzielimy na dwie części. Do jednej części (ok. 100 g daktyli) dodajemy 5 łyżek masła orzechowego i 2 łyżki kakao. Blendujemy, a następnie zagniatamy jak ciasto. Przygotowujemy formę o wymiarach 15x25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią przygotowany przed chwilą spód. Drugą część daktyli blendujemy z dodatkiem mleczka kokosowego, a następnie dodajemy do powstałej masy orzeszki ziemne. Pozostało już tylko ułożyć kolejno masy na blaszce. Na wyłożony wcześniej spód nakładamy masę z kaszy jaglanej, następnie daktylową masę z orzechami, a na samą górę roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki, a po upływie 2-3 h możemy cieszyć się smakiem domowego snickersa 🙂ciasto snickers Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit deser

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psychodietetyk, dietetyk i szkoleniowiec. Od sześciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

  1. Dobry boże 🙂 Ślinka cieknie, a człowiek jest w pracy i co teraz. W weekend trzeba będzie szykować się do tego przepisu. Aż się boje, że cały od razu zjemy jak to bywa w przypadku takich deserów.

  2. Chyba nie wiesz co się dzieje w moim domu jak ogłoszę, że robię snickersa 😀 amatorów do jedzenia nie brakuje nigdy 🙂

  3. Właśnie je zrobiłam, cała rodzina zachwycona 🙂 jest super, bo właśnie jest sycące na tyle, że nie da się zjeść dużych ilości, co nam oszczędza kalorii 😛 Dla mnie opcja genialna. Czas przygotowania to 25 min max <3 na pewno powtórzę to kiedyś. Dzięki! 🙂

  4. Dziekuje! Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję zrobić. Moj chłopak wie, że lubie takie eksperymenty, zawsze podejrzliwie próbuje nowych "wynalazków" i zgaduje z czego tym razem jest smakołyk zrobiony 🙂

    1. Myślałam, że z tym pisaniem, że "pyszne“ i" najlepsze" to zwykle przechwalki. Och w jakim błędzie byłam! Jest naprawdę pyszne! smakuje jak snickers, ale jedząc mam mniejsze wyrzuty sumienia na następną imprezę zrobię w formie batonikow dla gości. Dzięki wielkie za ten przepis!

      1. Bardzo się cieszę - ja też jestem jego ogromną fanką 😀

  5. Czy ksylitol można ewentualnie zastąpić miodem? Jeśli tak to w jakiej ilości? Wiadomo,że kaloryczność się zmieni ale mimo tego będę wdzięczna za odpowiedź;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

magnifiercross