fbpx
Magdalena Hajkiewicz - Wiem Co Jem Logo
Magdalena Hajkiewicz
26 listopada 2015

Dietetyczne białkowe ptasie mleczko

Ptasie mleczko to jedna z najlepszych, ale i najbardziej zdradliwych przekąsek. Nie wiem jak Wy, ale ja potrafiłam zjeść na raz całe pięterko i nawet nie poczułam się zasłodzona np. tak, jak to bywa po zjedzeniu białej czekolady 😉 Ptasiego mleczka nie jadłam już chyba wieki, dlatego uznałam za konieczność choć częściowe odtworzenie jego smaku w wersji dietetycznego deseru i uważam, że jego smak usatysfakcjonuje nawet największych łasuchów 😉

Składniki:

  • duży jogurt naturalny,
  • ok. pół szklanki mleka ryżowego,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 3-4 miarki odżywki białkowej bananowej lub waniliowej,
  • 400 ml wody,
  • aromat waniliowy,
  • ksylitol (lub inny słodzik),
  • opcjonalnie: karob i jagody goji do posypania (polecam zamówić ze strony Vita Natura),

białkowe ptasie mleczko

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 400 ml wody oraz 4 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie gotujemy!). Powstały roztwór przelewamy do innego naczynia i studzimy. Do umytego garnka dodajemy jogurt naturalny, mleko ryżowe (ok. pół szklanki- do uzyskania kremowej konsystencji) i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Zostawiając garnek na małym ogniu stopniowo dodajemy roztwór żelatyny- całość ma przybrać dość płynną konsystencję. Na koniec dodajemy odżywkę białkową, ksylitol i kilka kropel aromatu. Ważne, aby cały czas nasza mieszanka była podgrzewana, a składniki proszkowe dodawać w małych ilościach, aby lepiej się rozpuściły. Ja podczas przygotowania cały czas próbowałam ptasiego mleczka, aby nie przesadzić z odżywką, czy ksylitolem 😉 Całość masy przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu możemy posypać karobem i jagodami goji lub obtoczyć w gorzkiej czekoladzie. Nasz dietetyczny, białkowy deser jest gotowy 🙂 Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też inne przepisy z działu fit desery

Inne wpisy z tej kategorii:

Chcesz się dowiedzieć więcej na temat racjonalnego podejścia do diety?
Dołącz do mojej grupy na facebooku
Autorka: Magdalena Hajkiewicz

Magdalena Hajkiewicz - psycholożka, psychodietetyczka, dietetyczka, wykładowczyni akademicka, blogerka i podcasterka. Od dziewięciu lat rozwija własnego bloga, na którym szerzy wiedzę z zakresu racjonalnego podejścia do odżywiania. Pomaga w stałej zmianie nawyków oraz podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych.

KOMENTARZE

    1. Samo mieszanie ptasiego mleczka to około 15-20 minut 😉 potem stygnięcie odbywa się już bez naszej ingerencji 😛

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie na blogu

Magdalena Hajkiewicz wiem co jem

Poznajmy się!

Nazywam się Magda Hajkiewicz-Mielniczuk. Jestem wykładowczynią akademicką, dietetyczką, psychodietetyczką i przyszłą psycholożką zdrowia.
Zawodowo zajmuję się naprawianiem zepsutych relacji z jedzeniem. Pomagam wychodzić z błędnego koła odchudzania, uczę jak budować trwałe nawyki żywieniowe i promuję zdrowie psychiczne.
magnifiercross